Pomerančový Jell-O Dort - Bezlepkový

Další americký recept, který jsme objevili při hledání nějakého alespoň trochu neotřelého receptu na narozeninový dort, který jsme přeložili a předělali na bezlepkovou variantu.

Ingredience
Piškot:
3 velká vejce (případně 4 menší)
1/3 hrnku cukr krupice
1/2 bezlepkové směsi Labeta (či Jizerka nebo jiná)
1/2 lžičky prášku na pečení

 

Náplň:
1 hrnek mandarinek
1 hrnek broskví
borůvky na ozdobu
2 hrnky šlehačky (2x250ml)
1/2 hrnku cukru krupice
250g plnotučného tvarohu
160g pomerančového Jell-O = 2 balení (případně želatiny ochucené pomerančovou šťávou)
1 hrnek horké vody
1 hrnek studené vody.

Postup:
1) Nejdříve připravíme korpus. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vymažeme kulatou dortovou (nebo použijeme pečící papír) formu (cca 20 cm průměr).

2) Do mísy dáme vejce společně s cukrem a mícháme el. šlehačem (alespoň pět minut), dokud není směs nadýchaná a hladká.

3) Prosijeme mouku společně s kypřícím práškem a opatrně vmícháme do směsi.

4) Přelijeme do formy a pečeme dozlatova, přibližně 10 minut.

5) Zatímco se nám peče korpus, začneme připravovat náplň. Nakrájíme si ovoce na malé kousky a dáme stranou.

6) V menší misce smícháme Jell-O společně s hrnkem vařící vody (250 ml). Jakmile máme důkladně promícháno, přelijeme hrnek studené vody, ještě jednou zamícháme a dáme chladnout do lednice. Důležité je zdůraznit, že není naším cílem, aby nám Jell-O uplně ztuhlo, mělo by být tuhé jen tak napůl. Průběžně tedy kontrolujeme a můžeme promíchat metlou. Pokud by se nám to přeci jenom stalo, necháme povolit při pokojové teplotě.

7) Ve větší míse smícháme šlehačku, cukr a šleháme el. šlehačem nastaveným na vysokou rychlost, dokud není šlehačka nadýchaná a tuhá.

8) Postupně přidáváme tvaroh a šleháme, dokud nebudeme mít hladkou směs.

9) Poté přidáme napůl ztuhlé Jell-O(případně ještě trochu promícháme) a opět šleháme dokud se nám směs nespojí. Nakonec přidáme ovoce a vmícháme (už nešleháme) do náplně.

10) Vychladlý korpus vyklopíme z formy a rozkrojíme vodorovně na dvě části. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, tak aby nám po stranách formy přesahoval přibližně o 3 cm. Vložíme první část korpusu.

11) Na korpus naneseme přibližně 1/3 náplně, přiklopíme druhou částí a naneseme zbytek. Uhladíme špachtlí do rovna a ozdobíme borůvkami.

12) Dáme tuhnout na několik hodin do lednice nebo nejlépe přes noc. Při vyndavání z formy opatrně odstraníme papír. Uchováváme v po celou dobu v lednici.

Bon Apetit, Krysy!

Tipy a triky:
Jell-O můžete koupit či objednat např. zde http://www.candy-store.cz/subdom/eshop/jello-pomeranc/ , pokud jej neseženete nebo nechcete použít, lze použít želatinu společně s pomerančovou šťávou.
Pečící papír do formy asi nejlépe poskládáte tak, že dospod položíte papír a pak si na strany ustřihnete dostatečně široký pruh, kterým vyložíte strany. Aby vám papír po stranách držel, můžete si např. strany formy lehce potřít máslem.
Co se týče druhů ovoce, nechte se omezovat jen svou fantazií, lze použít téměř jakékoliv ovoce, jen pozor na to, že některé druhy ovoce můžou způsobit, že Jell-O neztuhne (např. ananas, ale všechno je popsáno na obalu Jell-a).


Komentáře