Bezlepkový štrúdl - Jablečný


Jedna pochoutka, která nám všem bezlepkářům byla odepřena. Nyní si ji ale můžeme konečně dopřát a je stejně dobrá jako s lepkem... ne-li lepší.

Ingredience:
330g bezlepkového listového těsta od fy Bezgluten
bezlepková strouhanka (např. kukuřičná)
6 středě velkých jablek
1 hrst rozinek
skořice
vanilkový cukr
2 vejce
trocha bezlepkové mouky na pomoučnění válu a válečku

Postup:
1) Troubu si předehřejeme na 200 stupňů (střední stupeň plynové).



2) Oloupaná jablka zbavená jadřinců nakrájíme na čtvrtky a posléze nastrouháme nebo opět nakrájíme na plátky. Smícháme se skořicí a vanilkovým cukrem (případně můžeme rovnou zamíchat rozinky).



3) Bezlepkové těsto si rozválíme na požadovanou velikost a tvar.



4) Na listové těsto nasypeme trochu bezlepkové strouhanky, naskládáme jablka a posypeme rozinkami. Poté přehneme nejdříve na kratších stranách, které potřeme rozmíchaným vajíčkem a posléze postupně obě delší strany (opět na spoji potřeme vajíčkem). Nakonec potřeme i zbytek štrúdlu vajíčkem.



5) Ze 330g listového těsta nám vznikly dva štrúdly, které jsme přendali na plech vyložený pečícím papírem. Chce to trochu opatrnosti a cviku při přendávání na plech. Více se nám nakonec osvědčilo přenést vyválené těsto přímo na pečící papír do plechu a teprve v plechu přidat jablka, rozinky a zabalit.



6) Po cca 5-10 minutách je těsto upečené a štrúdl hotov.

Tipy Triky:
Jablka jsme nestrouhali naschvál. Je to sice tak trochu zvyk, ale podle norem na vaření v restauracích se jablka měla právě nakrájet. Musíme říct, že to byla správná volba, jablka si ponechala svojí šťávu a vláčnost.
Těsto je jemnější než normální, takže určitě buďte opatrní při válení a přendávání na plech.
Pokud jste ještě nikdy nezkoušeli péct štrúdl z bezlepkového těsta, tak troubu určitě bedlivě sledujte. Nám se upekl za ani ne 10 minut a málem jsme ho spálili. Plynová trouba je prostě zrádná.
Byli jsme překvapeni, ale prakticky nepoznáte rozdíl mezi normálním a bezlepkovým štrúdlem :) 

Komentáře