Bezlepkový koláč - Jablečný


Osobně nejvíc miluji chuť jablek a skořice. Nejlepší je prostě štrúdl, ale když nechcete každý víkend utrácet horentní sumu za bezlepkové listové těsto, tak i obyčejný koláč dokáže chuťové pohárky uspokojit. Recept jsem nalezl v normách pro přípravu teplých pokrmů, jen jsem ho předělal na bezlepkovou variantu a je to jeden z těch rychlejších.

Ingredience:
Těsto:
200 g bezlepkové mouky
1/2 balení kypřícího prášku
50 g cukru moučka
80 g másla
80 ml mléka 
(na koláčovou formu o velikosti dna 24 cm)

Náplň :
4 střední jablka
2 lžíce vanilkového cukru (dle kyselosti jablek či chuti)
hrst rozinek
1 lžíce skořice
špetku citrónové kůry
bezlep. strouhanku
1 malé vejce na potření

Postup:
1) 200 g mouky a 1/2 kypřícího prášku prosejeme přes síto. Přidáme 50 g moučkového cukru, 80 g nastrouhaného másla, 80 ml mléka a špetku soli a krátce propracujeme do celistvého těsta. Lehce rozplácneme a dáme do lednice odpočinout minimálně na 20 minut, nejlépe na hodinu.


2) 2/3 těsta vyválíme do potřebné velikosti (rozválíme a poté dopracujeme do potřebného tvaru ve formě) a vyložíme jím vymazanou a jizerkou vysypanou formu na koláč (páj nebo také forma na kíš). Těsto posypeme strouhankou aby nasála přebytečnou šťávu z jablek.


3) 4 jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jadřinců a nakrájíme či nastrouháme na plátky. Smícháme se lžicí skořice, 2mi lžícemi vanilkového cukru a hrstí rozinek (ty je třeba na chvíli namočit do vody, aby se trochu nasákly a nebyly suché a tvrdé, hlavně když už vám nějakou dobu leží ve spíži).


4) Na těsto do formy nasypeme jablečnou směs.


5) Ze zbylé 1/3 těsta vyválíme plát dostatečně velký, aby nám překryl celý koláč. Může být opravdu tenounký. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou, aby nám mohla unikat pára. 


6) Vložíme do středně vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova cca 30 minut. 


7) Po vychladnutí podáváme jednotlivé porce posypané moučkovým cukrem (případně s porcí šlehačky). 

Bon Apetit Krysy!

Tipy Triky:
Na těsto jsme použili tentokrát Doves Farm self-raising flour. Je to směs, která už rovnou obsahuje kypřící složku, takže jsme nemuseli nakonec použít kypřící prášek. Je docela levná a najdete ji při troše hledání v Kauflandu u normální mouky (velmi zvláštní volba umístění bezlepkové mouky).
Stejně jako u receptu na štrúdl je opravdu lepší jablka nakrájet na plátky než nastrouhat na hrubo. Jakmile je nastrouháte pustí většinu svojí šťávy a výsledek bude pak spíš suchá placka než hezky šťavnatá pochoutka.

Komentáře