Tradiční české pracné plněné cukroví
Ingredience:
Těsto (na cca 30 středně-menších hnízd):
50 g másla
20 g moučkového cukru
2-4 lžíce rumu
20 g kakaa
160 g bezlepkových piškotů
trocha mléka
cca 30 piškotů podklad
Náplň:
100 g másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce rumu
Postup:
1) Než začnete tak si určitě vyndejte máslo z lednice, aby Vám řádně změklo.
2) 50 g změklého másla utřeme v misce s 20 g moučkového cukru do pěny. Přidáme 2-4 lžíce rumu a 20 g prosátého kakaa. Mícháme dokud se nám směs nespojí.
3) 160 g bezlepkových piškotů rozmixujeme nejlépe v robotovi a přidáme k těstu.4) Těsto propracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne kompaktní hmota. Pokud se mu nechce, tak můžeme pomoct přidáním trochu rumu a/nebo mléka (vody). Chce to trochu trpělivost a úsilí.
5) Náplň ušleháme z 100 g změklého másla, 80 g cukru moučka, 1 žloutek. Po rozšlehání vmícháme 1 lžíce rumu.
6) Formičku před každým plněním vysypeme moučkovým cukrem. Dle velikosti formičky vytvoříme uvnitř hmoty důlek buď prsty nebo nějakým nástrojem, který máte zrovna po ruce. Třeba takové čínské hůlky. Náplň můžeme nabírat třeba opačným koncem čajové lžičky a tou si pomáhat při plnění důlků. Přitlačíme na piškot a podle formičky buď vyklepneme nebo prostě rozevřeme, opatrně vyndáme a odložíme stranou.
Dobrou chuť!
Tipy Triky:
Čím více rumu dáte, tím méně mléka je pak ve finále potřeba přidat pro získání dobré struktury.
Těsto je dobré nechat odpočinout cca 1-2 hodiny, mě osobně se ale hodilo, že jsem ho odpočinout a rozležet nechal celý den.
Pokud chcete ušetřit trochu na kaloriích, tak můžete formičky vysypat například kokosem. Sice to trochu změní chuť, ale o to míň je potřeba poté po Vánocích shazovat.
Komentáře
Okomentovat