Bezlepkové Ořechové Pusinky


Jednoduché na příprava a u nás jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví. Samé dobré věci a ještě k tomu přirozeně bez lepku.

Doba přípravy: 30 minut. Doba pečení: 14 minut, 150 stupňů. Množství: 90 - 100 ks pusinek.

Ingredience:
350 g moučkového cukru
220 g mletých vlašských ořechů
5 bílků 
2 balíčky vanilkového cukru
čtvrtky nebo půlky vlašských ořechů na ozdobu
špetka soli 

Postup:
1) Troubu na 150 °C a na plechy nastříháme pečící papír.

2) Oddělíme bílky od žloutků. Z do bílků přidáme špetku soli (či lžičku citrónové šťávy) a vyšleháme el. šlehačem tuhý sníh.

3) Ve větší míse smícháme suché suroviny, tj. moučkový cukr, vanilkový cukr a mleté ořechy. Přidáme sníh a opatrně překládáním smícháme dohromady.

4) Na plech vyložený pečícím papírem děláme malé kopečky v dostatečných rozestupech (pusinky se nám roztáhnou do šířky, nám se osvědčilo na nízký plech udělat přibližně 20 ks). Kopečky děláme nejlépe pomocí dvou kávových lžiček, které si namáčíme ve vodě.

5) Každou pusinku ozdobíme čtvrtkou (půlkou) vlašského ořechu tak, že jej lehce vmáčkneme do středu.

6) Pečeme v troubě přibližně 14 minut a průběžně kontrolujeme. Hotové pusinky by měly být narůžovělé až lehce nazlátlé a na povrchu pevné. Po vytažení z trouby nechám minutku chladnout a ještě teplé sundáváme z plechu nejlépe pomocí ostřejší špachtle.

Dobrou Chuť!

Tipy a triky:
Největším uměním není pusinky připravit ale správně upéct. Po několika letech zkušeností jsme dospěli k optimální teplotě, tj. 150 °C a přibližné době pečení 14 minut, bohužel toto nejde úplně aplikovat všude, neboť každá trouba je jiná... Je potřeba zkoušet, aby pusinky měli optimální tvar, moc se nerozplácli, atp. Každopádně i pokud nejsou úplně reprezentativní, stále jsou stejně dobré a většina lidí se po nich může utlouct.

Komentáře