Bezlepkový Banánový Chléb


Typicky spíše americký, jednoduchý, sladký buchto/chléb výtečné banánové chuti ve skvělé harmonii s vlašskými ořechy.


Ingredience:
2-3 přezrálé banány
6 lžic změklého másla (80 g)
1/2 hrnku hnědého cukru (80 g)
2 vajíčka
1 lžičku vanilkového aroma
1/2 hrnku podmáslí
2 hrnky bezlepkové směsi Jizerka 250 g
1,5 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
1 polevková lžíce skořice
3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů

 

Postup:
1) Troubu předehřejeme na 125 °C. Formu na bochník vymažeme tukem a vysypeme bezlepkovou moukou.

2) 2-3 banány oloupeme a vidličkou rozmačkáme v menší misce.

3) Ve větší míse utřeme 80g hnědého cukru společně s 80 g másla (máslo i vejce je dobré mít na pokojové teplotě).

4)  Přidáme 2 vejce, lžičku vanilkového aroma a důkladně promícháme.

5) Postupně přimícháme rozmačkané banány a 1/2 hrnu podmáslí.

6) 250 g Jizerky smícháme společně s 1 a půl lžičky jedlé sody. Vše řádně promícháme dokud nám nevznikne jednolité těsto. Nakonec do těsta přimícháme 3/4 připravených vlašských ořechů (zbytek necháme na ozdobu navrch).


7) Těsto přelijeme do připravené formy a posypeme zbytkem ořechů. Pečeme v troubě přibližně hodinu a kontrolujeme špejlí.

Bon Apetit, Krysy!


Tipy Triky:
U tohoto receptu platí čím zralejší banány, tím lepší. Nejlepší jsou když už jsou skoro celé hnědé
Nám se povedlo, že jsme chléb první hodinu pekli na 100 stupňů, ale nijak to tomu neuškodilo (nebyli jsme zvyklí na el. troubu).
Originální recept měl v sobě víc cukru, ale my nejsme tolik na ty přeslazené jídla (přeci jen jsme kancelářské krysy a moc toho pohybu nemáme), takže jsme ho ubrali na půl šálku a bylo to ideální.
Oříšků také samozřejmě můžete dát dle libosti. Nakonec nám tohle množství připadalo spíš málo, takže příště určitě přidáme. Přeci jen obsahují vlašské ořechy důležité tuky a aminokyseliny, které my jako bezlepkáři nutně potřebujeme.

Komentáře