Ingredience:
1700 ml mléka
300 g kulatozrné rýže
200 g cukru
1/2 kávové lžičky vanilkového extraktu
nebo 1 vanilkový lusk
1 citrón
2 pomeranče
5 ks vajec
50 ml Cointreau (pomerančový likér)
40 g rozinek
Postup:
1) Odměříme si mléko do dostatečně velkého hrnce, nejlépe s tlustým dnem, a přivedeme k
varu na středním až mírném ohni.
2) Do mléka přidáme vanilkový extrakt nebo lusk, případně po domácku vyrobený vanilkový cukr.
3) Do vařícího mléka přidáme rýži. Můžeme si současně zapnout troubu a předehřát na mírný stupeň (stačí spíš ke konci, je to opravdu jen na mírný stupeň, dort se spíš suší než peče)
4) Nejlépe za pomoci škrabky na bramboru ostrouháme 3 plátky kůry z citrónu a přidáme do vařící se rýže v mléku a vaříme cca 15 - 20minut za častého míchání. Pozor! Rýže vařící se v mléce se až moc ráda připaluje.
5) Oddělíme si žloutky od bílku
6) Do misky se žloutky přidáme 3 uzávěry Cointreau likéru a smícháme.
7) Potom, co sundáme rýži z ohně z ní vyndáme citronovou kůru a vanilkový lusk a necháme vychladnout (neměla by být úplně studená), si z bílků ušleháme tuhý sníh.
8) Do směsi přidáme rozinky a kůru ostrouhanou z jednoho pomeranče.
9) Přidáme žloutky s Cointreau a zamícháme.
10) Nakonec překládáním vmícháme bílky (opatrně, aby se udrželo alespoň něco z té nadýchanosti bílků).
11) Hotové těsto vlijeme do vymazané dortové formy (nebo vyložené pečícím papírem).
12) Pečeme/Sušíme v troubě na mírný stupeň přibližně 2 až 2,5 hodiny.
Bon Apetit, Krysy!
Tipy Triky:
Nedoporučujeme moc používat to vanilkové aroma. Dort pak chutná spíš jako parfémovaný, ale to zas někomu může chutnat. Určitě rýži průběžně míchejte, nejlépe nějakou plochou špachtlí než vařečkou, aby jste byli schopni promíchat a odlepit všechno od dna a vám se rýže co nejméně připalovala.
Pokud budete dortovou formu vykládat pečícím papírem, tak je dobré jí nejdříve vymazat máslem. Papír pak lépe přilne.
1700 ml mléka
300 g kulatozrné rýže
200 g cukru
1/2 kávové lžičky vanilkového extraktu
nebo 1 vanilkový lusk
1 citrón
2 pomeranče
5 ks vajec
50 ml Cointreau (pomerančový likér)
40 g rozinek
Postup:
1) Odměříme si mléko do dostatečně velkého hrnce, nejlépe s tlustým dnem, a přivedeme k
varu na středním až mírném ohni.
2) Do mléka přidáme vanilkový extrakt nebo lusk, případně po domácku vyrobený vanilkový cukr.
3) Do vařícího mléka přidáme rýži. Můžeme si současně zapnout troubu a předehřát na mírný stupeň (stačí spíš ke konci, je to opravdu jen na mírný stupeň, dort se spíš suší než peče)
4) Nejlépe za pomoci škrabky na bramboru ostrouháme 3 plátky kůry z citrónu a přidáme do vařící se rýže v mléku a vaříme cca 15 - 20minut za častého míchání. Pozor! Rýže vařící se v mléce se až moc ráda připaluje.
5) Oddělíme si žloutky od bílku
6) Do misky se žloutky přidáme 3 uzávěry Cointreau likéru a smícháme.
7) Potom, co sundáme rýži z ohně z ní vyndáme citronovou kůru a vanilkový lusk a necháme vychladnout (neměla by být úplně studená), si z bílků ušleháme tuhý sníh.
8) Do směsi přidáme rozinky a kůru ostrouhanou z jednoho pomeranče.
9) Přidáme žloutky s Cointreau a zamícháme.
10) Nakonec překládáním vmícháme bílky (opatrně, aby se udrželo alespoň něco z té nadýchanosti bílků).
11) Hotové těsto vlijeme do vymazané dortové formy (nebo vyložené pečícím papírem).
12) Pečeme/Sušíme v troubě na mírný stupeň přibližně 2 až 2,5 hodiny.
Bon Apetit, Krysy!
Tipy Triky:
Nedoporučujeme moc používat to vanilkové aroma. Dort pak chutná spíš jako parfémovaný, ale to zas někomu může chutnat. Určitě rýži průběžně míchejte, nejlépe nějakou plochou špachtlí než vařečkou, aby jste byli schopni promíchat a odlepit všechno od dna a vám se rýže co nejméně připalovala.
Pokud budete dortovou formu vykládat pečícím papírem, tak je dobré jí nejdříve vymazat máslem. Papír pak lépe přilne.
Komentáře
Okomentovat