Černoušci - bezlepkoví




Jeden z největších dietologických hříchů, které jsme doposud upekli. Současně ale také jedna z nejvíc čokoládových věci které jsme doposud upekli. Je to vlastně kakaový piškot obalený tlustou vrstvou čokolády naplněný čokoládou. Prostě čokoládová orgie. 

Ingredience:  
Těsto:
110 g bezlepkové směsi Jizerka
1 lžíce mléka
30 g hořkého kakaa
1 lžíce medu
60 g másla
60 g cukru (nejlépe hnědého třtinového, ale může být i normální)
1/2 kypřícího prášku



 
Náplň:
110 g másla
1 lžíce hořkého kakaa
1 lžíce mléka
25 g rozpuštěné hořké čokolády
1 lžíce Salko
1 lžíce moučkového cukru

Poleva:
300 g čokolády na vaření
2 lžíce másla

Postup:
Náplň:

1) V menší míse smícháme změklé máslo, hořké kakao, cukr a salko, dokud se nám směs nespojí v kompaktní hmotu. 



2) Rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu a přidáme do směsi společně s mlékem a opět důkladně promícháme.


3) Náplň dáme tuhnout do ledničky.

Těsto:
4) Předehřejeme si el. troubu na 170 st. či plynovou na střední stupeň. 



5) Ve větší míse vyšleháme máslo společně s cukrem.



6) Prosejeme do směsi Jizerku, hořké kakao a kypřící prášek. Přidáme i mléko a med. A důkladně mícháme vařečkou či špachtlí (nejlépe nakonec použijte vlastní ruce na dopracování těsta), dokud nezískáme relativně tuhé a kompaktní těsto. Ze začátku bude vypadat, že se nám těsto nechce spojit, ale chce to trpělivost. Případně můžeme přidat ještě trochu mléka, ale pozor abychom to nepřehnali, těsto musí jít vyválet.



7) Ustřihneme si 2 stejně velké kusy pečícího papíru. Na první položíme těsto a přikryjeme druhým. A takto těsto vyválíme na placku, přibližně 5 mm vysokou. 



8) Rozkrájíme na tvary dle vlastní fantazie (měli bychom je mít po párech, ať pak máme co slepovat náplní) a dáme péct do trouby na 7-10 minut. 



9) Necháme korpus vychladnout. Na jednu polovinu naneseme silnější vrstvu náplně. Přiložíme druhou na první a lehce přimáčkneme. 



10) Jakmile máme všechny černoušky slepené, dáme je opět do ledničky.

Poleva:
11) Připravíme si vodní lázeň, nalámeme do ní čokoládu a za stálého míchání necháme rozpustit. Přidáme máslo a jakmile se nám spojí s čokoládou odstavíme z plotny.

12) Pokud máme mřížku, tak si ji připravíme nad plech s pečícím papírem, v opačném případě si vystačíme s pečícím papírem na tácu.  Nejdříve namočíme spodní stranu všech černoušků v čokoládě a položíme na mřížku, poté polijeme seshora a necháme přebytečnou čokoládu stéct. (V případě, že nemáme vhodnou "mřížku", doporučuji použít nějaký nástroj a čokoládu raději černoušky natřít).



13) Necháme v lednici vychladnout a můžete podávat, třeba návštěvě s kávou, do které si černoušky potom mohou namáčet..

Bon Apetit, Krysy!

Komentáře