Pečené Kuře


Báječně upečené kuřátko, jednoduše a rychle

Ingredience:
1 celé kuře (chlazené bez drobů)
sůl
1 lžíce červené papriky
2 lžíce oleje

Trouba předehřátá na 180°C, celková doba pečení 60min

Postup:
1) Kuře omyjeme a osušíme (případně odstraníme přebytečný tuk), aby se nám při pečení udělala kůrčička.

2) Bohatě potřeme solí zvenčí i zevnitř.

3) Kuře položíme do dušáku na 6 zkřížených špejlí (aby se spodní kůže nedotýkala pekáče), lehce podlijeme vodou a pečeme 30 minut na 180-200 °C podle trouby.

4) Po 30 minutách vyjmeme kuře z trouby a teplotu zvýšíme na 200-250°C. Kuře potřeme směsí papriky a oleje (případně jiného koření/bylinek) a pečeme dalších 30 minut. Pravidelně kuře přeléváme vypečenou šťávou, dle potřeby podlijeme vodou.

5) Upečené kuře vyjmeme z trouby a necháme přikryté alobalem 5-8 aby se šťávy správně vstřebaly.

6) Mezitím si můžeme z výpeku připravit sos. Dušák můžeme postavit na plotnu přimíchat trochu vody a nechat zredukovat. Případně můžeme také přidat cca 1 lžíci bezlepkové směsi Jizerka či jiné bezlepkové mouky a udělat z výpeku omáčku.

7) Omáčku můžeme přikořenit kmínem nebo bylinkami dle chuti. 

Bon Apetit Krysy!

Tipy Triky:
Kuře opravdu poctivě a pravidelně přelévejte. Hlavně v druhé fázi, kdy je na kuřeti olej s paprikou. Pokud se paprika připálí, tak zhořkne a skvělá kůžička je ta tam.
Při kupování grilovaných kuřat, jsem si všiml, že neodřezávají skoro žádnou nadbytečnou kůži, snad jen zbytek po krku. Je možné, že pak je kuře a výpek ještě lepší. To budeme muset zkusit příště sami.

Komentáře