Bezlepkové Míša řezy


Hledáte způsob jak ratolestím zpříjemnit jezení tvarohu? Nebo jen energeticky vydatnou a chutnou svačinku? Tady je naše bezlepková verze tradičních českých Míša řezů.

  
Ingredience: 
Korpus:
6 středních vajec
6 lžic cukru krupice
2 lžíce oleje
5 lžic bezlepkové směsi Jizerka
3 lžíce kakaa
1/2 kypřícího prášku
špetka soli

Náplň:
750 g polotučný tvaroh
250 g másla při pokojové teplotě
4 lžíce cukru (dle chuti)

Poleva:

300 g hořké čokolády
6 lžic mléka
3 lžíce másla

Trouba předehřátá na 180° C. Plech o velikosti cca 20x30

Postup:
Korpus:
1) Troubu předehřejeme na 180° C, mírný stupeň u plynové. Plech vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme dortovou formu.
2) Oddělíme žloutky od bílků z 6 vajec. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh a dáme stranou.
3) 6 žloutků vyšleháme s 6 lžícemi cukru el. šlehačem, přidáme 2 lžíce oleje a opět šleháme (cca 2 minuty).
4) Do žloutkové pěny prosejeme 5 lžic Jizerky společně s 3 lžícemi kakaa a 1/2 balíčku kypřícího prášku. Šleháme dokud se nám směs nespojí.

5) Do těsta nakonec zlehka překládáním vmícháme tuhý sníh.
6) Těsto nalijeme na papírem vyložený či vymazaný a vysypaný plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut, kontrolujeme pomocí špejle. Nic by se na ní nemělo lepit.

7) Hotový korpus necháme vychladnout.

Náplň:

8) Ve větší misce smícháme el. šlehačem 250 g másla (změklé při pokojové teplotě) se 4 lžícemi cukr krupice (cukru dáme dle vlastní chuti, my jsme přidali 4 lžíce vanilkového cukru a bylo to tak akorát).
9) Přidáme 750 g tvarohu a šleháme, dokud nemáme hladkou a konzistentní směs.
10) Hotovou náplň naneseme v rovnoměrné vrstvě na vychladlý korpus pomocí špachtle
a dáme alespoň půl hodiny tuhnout do lednice.

Poleva:
11) Ve vodní lázni necháme za občasného míchání rozpustit 300 g hořké čokolády společně 3 lžícemi másla a 6 lžícemi mléka. Mícháme dokud nám nevznikne hladká jednolitá hmota a okamžitě sundáme z ohně.
12) Stáhneme z ohně, necháme cca 2 minuty vychladnout a rovnoměrně rozetřeme na celé ploše korpusu s náplní. Dáme ztuhnout do lednice. 

13) Jakmile je čokoláda tuhá, nakrájíme nejlépe nahřátým nožem (dle tvrdosti čokoládové polevy, aby se nám nepolámala) a můžeme podávat.



Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
My použili velký plech a korpus nám nakonec moc nenabyl do vysoké vrstvy a řezy byly poté spíš placky, to jim ale vůbec neubralo na chuti.
Nezapomeňte, že pokud máte velký plech, budete potřebovat také větší množství čokolády na polevu.
Stalo se nám, že korpus na začátku krásně vyběhl, ale jak to s bezlepkovým těstem chodí, následně spadl. První důležitý tip je troubu během pečení neotvírat! Druhý, který příště zkusíme, je přidat do těsta xanthanovou gumu. Proset jí i s ostatními suchými surovinami, to ale nemůžeme potvrdit že zlepší výsledek. Každopádně půl čajové lžičky by bohatě mělo na toto množství stačit.

Komentáře