Piňa Roláda - bezlepková roláda - aneb jak to (ne)dělat


Tento recept vyžaduje hodně praxe a zkušeností, a to byl také jeden důvod, proč se nám tato roláda nepovedla. Nevadí! Chybami se člověk učí a nikdo není dokonalý, proto se s vámi podělíme i o tento recept.

Ingredience:
Na těsto:
5 ks vajec
120g pohankové mouky
120g cukru krupice
1  kypřící prášek
2 lžíce oleje
2 lžíce teplé vody

Na náplň:
400 ml šlehačky
3 lžíce ks vanilkového cukru
6 lžic nastrouhaného kokosu
350 g ananasového kompotu
Bílý rum (na pokapání rolády)


Postup:
Piškot:
1) Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. 


2) Přidáme vodu s olejem, mouku s kypřidlem, vše dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků.

3) Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme a upečeme v předehřáté troubě na 180-200 stupňů dorůžova.

4) Po vytažení z trouby necháme roládu trošku vychladnout (aby se jí šlo dotknout) a roládu srolujeme i s pečícím papírem a necháme zchladnout. 

5) Po vychladnutí rozmotáme, opatrně sundáme papír a pokapeme Malibu rumem.

Smetanu vyšleháme s cukry a dvěma lžícemi kokosu do tuha. 

6) Větší polovinou potřeme plát rolády, který pak posypeme na velmi malé kousky nakrájeným ananasem a pevně roládu zavineme.

7) Zbylou kokosovou smetanou potřeme povrch rolády a nakonec ji celou posypeme kokosem a dáme vychladit a proležet.

8) Před podáním roládu nakrájíme na plátky.


Co jsme udělali špatně:
1) Plynová trouba je pěkná mrcha kterou se musíte naučit osedlat!
Jelikož máme plynovou troubu a nastavení teploty na ní je docela trikcy, tak se nám to nepovedlo vychytat. Pokud máte plynovou troubu také, tak doporučujeme jí nejdříve na předehřátí pustit naplno a předtím, než  do ní vložíte plech s těstem tak teplotu stáhnout na minimum, nebo možná jí vypnout úplně a nechat vytvořené teplo ať dělá svoje kouzlo samo bez dalšího přídavného horka. Nám se bohužel stalo, že i přes to, že těsto bylo v troubě pouhých 5 minut, tak se nám připálilo. Ingredience a postup Vám sice zaručí perfektní piškot, ale jakmile se těsto připálí, tak je to průšvih (tohle chyba přímo souvisí s další, ke které se dostaneme za chvíli)

2) Roládu nerolovat úplně na těsno!
Podle instrukcí, které jsme našli v postupu a který není zrovna přesný pro začátečníky, jsme roládu zarolovali. Jelikož byl ale recept pro normální lepkovou roládu z normální mouky, tak se nám to nepovedlo. Těsto se nesmí rolovat úplně napevno, na těsno a už vůbec ne do formy, jak by měla vypadat po vyplnění krémem. Spíš ji zarolujte jen na lehko, aby měla minimálně dvojnásobný průměr od finálního produktu. Nejlépe jí ovažte provázkem nebo větší gumičkou, aby nepovolila a nechte chladnout.

3) Připálení roládu opravdu zku*ví!
Ano, je to tak. Jakmile se připálí, tak z toho spíš udělejte placku. Přepůlte jí, doprostřed dejte nějaký krém a nechte to tak. Proč? Spálení změní strukturu těsta. Tedy alespoň té strany, která se spálila. Ta strana se stane neprodyšnou pro krém, který následně roládu nespojí a nebude pohromadě držet výsledný prodkut (a to nemluvím o případné nahořklé chuti, která i tak není zdravá z hlediska karcinogenů)

4) Krém je krém
V předešlém bodu jsme zmínili, že krém drží roládu dohromady. Je to tak. Osobně nevím, jestli šlehačka má stejný efekt. Viděl jsem na několika pultech cukráren "šlehačkové rolády", takže se zdá, že by to fungovat mělo a náš problém byl opravdu jen to spálení. U tohoto receptu je však zvlašní postup na vytvoření šlehačkové náplně do rolády. Mělo by to být jednoduše šmetana+cukr+kokos. Jestli se tak ta šlehačka vyšlehá je už otázka jiná. Osobně jsme zvolili jiný přístup a to sice nechat kokos přes noc v oslazené smetaně namáčet a pak ho vymačkali přes síto, šlehačku vyšlehali a pak lehce vmíchali kokos. Je možné, že to byla chyba, ale nechápali jsme, jak se může natáhnout do smetany jen vmícháním ta správná chuť kokosu a tak jsme experimentovali. Asi by v tomto případě bylo lepší chuť podpořit ještě trochou kokosového aroma (pokud něco takového existuje) a kokos vmíchat rovnou na začátku, aby si šlehačka udržela objem. 

Máte-li také nějaké takové zkušenosti a tipy na co si máme dávat při vyrábění rolády pozor, tak se s námi prosím podělte v komentářích u tohoto článku. Budeme za to moc vděční.

Komentáře