Pékanový Tvarohový koláč (alias PéKáč) - bezlepkový


Tento recept mě napadl, protože jsem měl chuť udělat zase koláč a současně jsem měl pékanové ořechy, které jsem potřeboval zdělat. Není to žádný recept z kuchařky, ale spojení zkušeností z předešlých receptů. 
Radu na základní těsto jsem hledal v kuchařce pro alergiky a tvarohovou část zase v receptu, který tu máme uvedený jako Tvarohový koláč.

Ingredience:


Těsto:
125g pohankové mouky
150g Směsi bezlepkové mouky Jizerka
špetka soli
140g másla
1 vejce rozšlehané se 2 lžícemi studené vody



Náplň:
2x odtučněný tvaroh (á 250 g)
2 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
50g vanilkového cukru
2 lžíce rýžové krupice
125 Pékanové ořechy





Postup:
1) Mouky smícháme společně se solí a máslem dokud nám nevznikne něco jako drobenka (trochu vláčnější)


2) Do směsi si uděláme důlek a do něj vlijeme vejce rozšlehané s vodou.
3) Těsto zpracováváme asi 3 minuty, dokud není hladké a spojené.
4) Z těsta vypracujeme kuličku a zabalíme do fólie a vložíme do lednice odpočinout na cca 30 min


5) Mezitím se můžeme pustit do náplně a to je asi nejjednodušší krok na tomto receptu.
6) Všechny ingredience do náplně nasypeme nebo vložíme do jedné mísy a důkladně promícháme. Tady není co zkazit.


7) jakmile je těsto odpočaté tak si připravíme formu (vymastíme+vysypeme), vál na kterém budeme válet těsto (osobně volím formu těsto trochu rozplácnout, vložit do formy a vymačkat do stran, je křehčí než lepkové přeci jen)


8) Do vzniklé formy vložíme náplň dle vlastní představy.

9) Koláč vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180 stupňů a pečeme cca 30 minut (na mírném plameni v plynové troubě). Jestli je koláč hotový můžeme zkontrolovat píchnutím špejlí (na špejli se nic nesmí lepit)

10) Jakmile je koláč hotový, tak ho už nechte jen chvíli vychladnout a pokud máte chuť hřešit, tak bude výborný se šlehačkou, protože řekněme si upřímně, co nechutná líp se šlehačkou?

Bon Voyage Krysy!


Tipy Triky:
Tento koláč můžete dělat s jakýmkoliv typem ořechů. Stačí je jen nasekat na drobno a použít se dají všechny. 
Jelikož je z pohankové mouky a odtučněného tvarohu s minimem cukru, tak patří mezi zdravější varianty, pokud chcete sobě nebo svým ratolestem nabídnout zdravější alternativu než nějakou "bezlepkovou sušenku"
Tvaroh můžete použít klidně polotučný, nebo tučný, avšak s tučným bych poté byl opatrný u množství mouky v náplni. Nejspíš jí bude třeba trochu víc, aby se těsto "nerozplizlo".
Původní recept na těsto na podklad jsem musel trochu upravit. Ten který jsem našel používal víc typů mouky a ještě extra Xanthanovou gumu. To však Jizerka už vše obsahuje a tak těsto reagovalo trochu jinak, respektive začalo se mazlat jakmile jsem přidal vajíčko s vodou, takže jse mouku musel nakonec ještě přidat.
Skladování: nenechte dort mimo lednici víc než dva dny (pokud Vám tak dlouho vydrží). Jelikož je to náplň z tvarohu, který je vlhčí, tak může velmi rychle začít plesnivět. 

Komentáře