Bezlepkový Biskupský chlebíček


Spíše Vánoční recept, ale také výborný zákusek ke kávě ať už pro návštěvu nebo pro sebe a pro rodinu.

Ingredience:
Těsto:
4 ks vajec
70g moučkového cukru
70g másla
70g pohankové mouky
70g bezlepkové směsi Jizerka
1 ks vanilkového cukru
1/2 kypřícího prášku
lžička sušené citrónové kůry
špetka soli
hrst rozinek
hrst sušených brusinek
hrst sušeného ananasu

Na polevu:
100g čokolády na vaření
1 lžíce másla
3 lžíce vody 
strouhaný kokos

Postup:
Těsto:
1) Předehřejeme si elektrickou troubu na 160 st. nebo plynovou na mírný stupeň a vymažeme si formu na chlebíček(hřbet).



2) Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr vyšleháme do pěny. 

3) Prosijeme do směsi pohankovou mouku společně s kypřícím práškem a promícháme.



4) Vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli a překládáním opatrně spojíme se směsí.


5) Přidáme sušené ovoce, citrónovou kůru a opět mícháme dokud se nám směs nespojí.


6) Přendáme těsto do připravené formy a pečeme v troubě přibližně 45 minut (průběžně kontrolujeme kuchyňskou špejlí).



7) Hotový korpus necháme vychladnout a poté vyndáme z formy.

Poleva:
8) Připravíme si vodní lázeň a do ní nalámeme čokoládu na vaření a přidáme 3 lžíce vody.

9) Jakmile se nám čokoláda za průběžného míchání rozpustí, tak přidáme lžíci másla.

10) Když máme kompaktní hladkou polevu, tak ji vyndáme z vodní lázně a necháme trochu vychladnout (přibližně na 50 stupňů).


11) Polijeme korpus polevou a rozetřeme po vrchu a stranách. Posypeme strouhaným kokosem a necháme polevu ztuhnout v lednici.

Bon Apetit Krysy! 
 
Tipy a triky: 
Složení sušeného ovoce do chlebíčku je na vás, dle chuti, ale doporučujeme pouze ovoce. Při našem prvním pokusu, jsme ve snaze udělat chlebíček co nejlepší přidali i oříšky a výsledkem bylo, že chlebíček byl moc suchý a chutnal až příliš po oříšcích.  

Žádné komentáře:

Okomentovat