Bezlepkový Biskupský chlebíček


Spíše Vánoční recept, ale také výborný zákusek ke kávě ať už pro návštěvu nebo pro sebe a pro rodinu.

Ingredience:

Těsto:

4 ks vajec
70g moučkového cukru
70g másla
70g pohankové mouky
70g bezlepkové směsi Jizerka
1 balení vanilkového cukru
1/2 kypřícího prášku
lžička sušené citrónové kůry
špetka soli
hrst rozinek
hrst sušených brusinek
hrst sušeného ananasu
(či sušené ovoce dle vlastních preferencí

Poleva:
100g-200g čokolády na vaření
1-2 lžíce másla
strouhaný kokos

Postup:
Těsto:
1) Předehřejeme si elektrickou troubu na 160 st. nebo plynovou na mírný stupeň a vymažeme si formu na chlebíček(hřbet).

2) Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr vyšleháme do pěny. 

3) Prosejeme do směsi pohankovou mouku společně s kypřícím práškem a promícháme.


4) Vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli a překládáním opatrně spojíme se směsí.


5) Přidáme sušené ovoce, citrónovou kůru a opět mícháme dokud se nám směs nespojí.

6) Těsto vylijeme do připravené formy a pečeme v troubě přibližně 45 minut (průběžně kontrolujeme špejlí).

7) Hotový korpus necháme vychladnout a vyndáme z formy.

Poleva:
8) Na vodní lázní rozpustíme 100g-200g čokolády na vaření společně s 1-2 lžícemi másla.

9) Když máme kompaktní hladkou polevu, tak ji vyndáme z vodní lázně a necháme trochu vychladnout (přibližně na 50 stupňů).


10) Korpus polijeme polevou, rozetřeme po vrchu a stranách a posypeme strouhaným kokosem. Necháme ztuhnout v lednici.

Dobrou Chuť! 
 
Tipy a triky: 
Složení sušeného ovoce do chlebíčku je na vás, dle chuti, ale doporučujeme pouze ovoce. Při našem prvním pokusu, jsme ve snaze udělat chlebíček co nejlepší přidali i oříšky a výsledkem bylo, že chlebíček byl moc suchý a chutnal až příliš po oříšcích.  

Komentáře