Bezlepkový Pařížský dort


Ta nejlepší kombinace co snad jen může být. Šlehačka + čokoláda = pařížský krém. Tento dort je dokonalost sama. Ještě hezkou dávku šlehačky na vrch a hody mohou začít.

Ingredience
 
Korpus:
špetka soli
3 ks vajec
3 lžíce cukru krupice
90 g bezlepkové směsi Jizerka
30 g hořkého (holandského) kakaa
3 lžíce oleje
1 lžička kypřícího prášku

Krém:
300 g hořké čokolády (my použili kvalitní 70% čokoládu)
700 ml smetany na šlehání

Poleva a zdobení:
200 g čokolády na vaření
1 lžíce másla
6 lžic vody
 250 ml šlehačky
rum

Postup
Krém:


1) Nejdříve si připravíme krém, neboť by se měl nechat tuhnout v lednici, nejlépe přes noc do druhého dne. Připravíme si vodní lázeň, tj. dva různě velké hrnce, do většího dáme přibližně 1 cm vody a menší položíme do něj, tak aby se jeho dno nedotýkalo vody. 


2) Do hrnce nalijeme smetanu a rozlámeme čokoládu. Ohříváme za občasného míchání, dokud se nám směs dokonale nespojí. Poté sundáme z vodní lázně, přivedeme za stálého míchání k varu a ještě 1 minutu vaříme.


3) Částečně zchladlý krém přelijeme do vhodné mísy na míchání a dáme ztuhnout do lednice.

Korpus:
4) Předehřejeme si el. troubu na 180°C (plynovou na nízký stupeň) a vymažeme si kulatou dortovou formu (průměr cca 22 cm). 


5) Ze 3 vajec oddělíme žloutky od bílků. Ze 3 bílků a špetky soli vyšleháme sníh. Přidáme 2 lžíce cukru a opět promixujeme


6) Postupně přimixujeme do sněhu žloutky jeden po druhém (cellkem 3). Nakonec přimixujeme 3 lžíce oleje.


7) Do těsta prosejeme 90g Jizerky, 1 lžičku kypřícího prášeku a 30 g kakaa a překládáním ingredience spojíme.


8) Jakmile je vše spojeno přendáme těsto do formy a pečeme cca 25 minut. Pomocí špejle zjistíme jestli je korpus hotový, jakmile se nám na ní nic nelepí.


9) Korpus necháme vychladnout. Opatrně jej oddělíme od boků formy (například nožem). 


10) Korpus lehce pokapeme rumem a vložíme zpět do formy.


11) Ztuhlý krém rozmixujeme a naneseme rovnoměrně na připravený korpus.


12) Dáme ztuhnout do lednice a mezitím si připravíme polevu.

Poleva:
13) Připravíme si opět vodní lázeň na mírném plameni a do ní nalámeme čokoládu na vaření a rovnou přidáme 6 lžic vody.


14) Jakmile je čokoláda rozpuštěná přidáme přibližně jednu lžící másla a necháme rozpustit.


15) Na konec přidáme ještě 3 lžíce smetany na šlehání a mícháme dokud není poleva hladká. 



16) Vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. 

17) Připravený dort opatrně vyndáme z formy, dáme nejlépe na mřížku a jakmile čokoláda zchladne přibližně na tělesnou teplotu, tak jej polijeme, rozetřeme čokoládu po vrchu a bocích. Použijeme dlouhý nůž nebo paletku.


18) Dort politý čokoládou dáme chladit do lednice. Podáváme nejlépe s čerstvě ušlehanou šlehačkou.

Bon Apetit, Krysy!


Tipy a triky:
Na polevu se nám osvědčilo (otestováno nevydařenými pokusy) použít běžně dostupnou čokoládu na vaření (Orion, atp...). Když jsme zkoušeli použít kvalitnější (rozuměno více-%), tak nebyla výsledná poleva dostatečně hladká a neměla správnou konzistenci. Pokud není dort pro děti, nemusíme zas tak moc šetřit rumem, korpus pak bude vláčnější ;) Jestliže budete dort ještě zdobit šlehačkou, tak nedoporučujeme Kunín! Měli jsme normální a pařížskou šlehačku, kterou jsme ho chtěli ozdobit, ale ani jedna se nám nepovedla vyšlehat (byly dostatečně vychlazené) a ještě k tomu se pařížská zdála zkyslá. Děkujeme BILLA! 
originální recept naleznete zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat