Bezlepkový Pařížský dort


Ta nejlepší kombinace co snad jen může být. Šlehačka + čokoláda = pařížský krém. Tento dort je dokonalost sama. Ještě hezkou dávku šlehačky na vrch a hody mohou začít. 

Ingredience

Korpus:
špetka soli
3 ks vajec
3 lžíce cukru krupice
90 g bezlepkové směsi Jizerka
30 g hořkého (holandského) kakaa
3 lžíce oleje
1 lžička kypřícího prášku

Krém:
300 g hořké čokolády (my použili kvalitní 70% čokoládu)
700 ml smetany na šlehání (30-32%)

Poleva a zdobení:
300 g čokolády na vaření
200 ml smetany ke šlehání


Postup:
Pařížský Krém
1) Krém je nutné nechat vychladnout a ztuhnout přes noc, proto jím začínáme. Na vodní lázni rozpustíme za občasného míchání 300 g hořké čokolády v 700 ml smetany ke šlehání.

2) Po rozpuštění čokolády sundáme z vodní lázně a přelijeme do Suchého hrnce. Přivedeme k varu a za stálého míchání přivedeme k varu na 1 minutu.

3) Krém překryjeme potravinářskou folií aby nám nevzniknul škraloup a dáme vychladnout. Nejlépe zprvu na pokojovou teplotu a poté přes noc do ledničky.
Korpus:
4) Troubu předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme bl.moukou (průměr cca 22 cm). 

5) Ze 3 vajec oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s 3mi lžícemi cukru do pěny.

6) Za neustálého šlehání přiléváme 3 lžíce oleje.

7) V další míse smícháme 90g bezlepkové směsi, 30g kakaa holandského typu, 1 lžičku kypřícího prášku a špetku soli

8) Ze 3 bílků a lžíce citrónové šťávy vyšleháme tuhý sníh.

9) Do těsta přidáme dvě lžíce sněhu a překládáním smícháme. Tím si těsto "připravíme" na zbytek sněhu. Přidáme zbytek sněhu a opatrně překládáním těsto spojíme.

10) Hotové těsto přendáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 25 minut při 180°C. Pomocí špejle zjistíme jestli je korpus hotový, jakmile se nám na ní nic nelepí.

11) Korpus vyndáme z formy a necháme vychladnout. Korpus můžeme ještě potřít rumem pro extra chuť.

12) Ztuhlý krém rozšleháme ručním šlehačem. Okraje formy na dort můžeme omotat potravinářskou fólií, aby se nám krém tak nelepil k formě a pařížský krém naneseme rovnoměrně na korpus, nejlépe za použití paletového nože.

13) Dort dáme ztuhnout do lednice. Mezitím si připravíme polevu.

Poleva
14) Na vodní lázni rozpustíme 300 g čokolády spolu s 200ml smetany ke šlehání.

15) Polevu sundáme z tepla a za neustálého míchání necháme zchladnout na teplotu přibližně o něco vyšší než je tělesná teplota (40°C). Dort je dobré před politím strčit na do mrazáku, aby ho poleva nezačala rozpouštět.

16) Připravený dort opatrně vyndáme z formy, položíme nejlépe na mřížku a polevou jej rovnoměrně začínajíc od středu až po okraje polijeme. Pokud je třeba tak čokoládu rozetřeme po vrchu a bocích nejlépe za pomoci paletového nože či stěrky, avšak pouze pokud polevu rozprostřeme jen nakláněním nám vznikne jednolitý hladký povrch jako z cukrárny (na chuť to vliv nemá) 

17) Dort politý čokoládou dáme chladit do lednice. Podáváme nejlépe s čerstvě ušlehanou šlehačkou.

Dobrou Chuť!

Tipy a triky:
Na polevu se nám osvědčilo (otestováno nevydařenými pokusy) použít běžně dostupnou čokoládu na vaření (Orion, atp...). Když jsme zkoušeli použít kvalitnější (rozuměno více-%), tak nebyla výsledná poleva dostatečně hladká a neměla správnou konzistenci. Pokud máte polevu radši sladší, stačí při rozpuštění čokolády přidat cukr. To samé při výrobě pařížského krému, avšak opatrně, může to mít vliv na konečnou konzistenci když to přeženete. Cukr se často chová jako tekutina

Komentáře

  1. Přítel čokoládové dorty miluje. Takže recept jsem musela hned vyzkoušet. Jela jsem přesně podle receptu a vydařilo se. Dort byl vláčný a výborný. Přítel ho ode mě dostal, společně s pracovním oblečením z https://www.uvex-safety.cz/cs/, k narozeninám. Dárek i dort měl velký úspěch a všem moc chutnal. Recept jsem tedy nedělala naposled a doporučuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat