Bezlepkové Langoše


Je léto a ze všech stánků v okolí úžasně voní langoše... A vy si je dát nemůžete, neštve Vás to? Tak proč si neudělat vlastní? S trochou praxe to zvládnete levou zadní

Ingredience:
(porce pro 2, přibližně 10 menších langošů)

Těsto:
1 sáček sušeného droždí
200 ml mléka
250 g bezlepkové směsi Jizerka
1/2 lžičky cukru
1/2 lžičky soli
olej na smažení



Na ochucení:
česnek
strouhaný sýr
kečup
nebo prostě to, na co máte zrovna chuť


Postup: 
1) Do větší mísy nalijeme polovinu mléka, přidáme cukr a droždí, promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek (přibližně 15 minut).


2) Jakmile nám vzešel kvásek, tak přidáme postupně zbytek mléka, sůl a mouku. Vypracujeme, nejlépe asi rukama, hladké těsto.



3) Opět přikryjeme utěrkou a necháme opět v teple přibližně 30 minut těsto kynout.



4) Jakmile nám těsto vyběhne, tak jej na pomoučněném (pojizerkovaném) válu vyválíme tak, aby bylo cca 1,5-2 cm tlusté.

5) Vykrojíme si skleničkou z těsta kolečka, která ještě necháme tak 5 minut odpočívat (kynout).

6) Jednotlivé langoše prsty roztáhneme do tenka a smažíme ve větší vrstvě oleje (měli by v oleji plavat) z obou stran přibližně po minutě do zlatova.

7) Ochutíme dle vlastní chuti a ihned podáváme. My jsme použili klasickou kombinaci strouhaného sýra, kečupu a lisovaného česneku v troše oleje.


Bon Apetit Krysy!

Typy a triky:
Pozor na když těsto roztahujete. Jelikož jizerka má málo lepku, tak se velmi rychle začne trhat. Jeden tip, co jsem objevil na netu je přidat Gumu Guar. Ta by měla zaručit větší flexibiltu těsta.
Jestliže neradi plýtváte olejem, tak se ujistěte, že jednotlivé langoše na sobě nemají moc zbylé mouky z válení. Velmi rychle se oddělí a pak Vám "zadělá" olej.
Pokud máte filtr na kávu, nebo něco podobného, tak můžete olej přefiltrovat a zbavit ho přesmažených částeček.
Potírání se nám osvědčilo nejdříve směsí česneku s trochou oleje, potom kečup a pak sýr (pozor na některé kečupy, mohou obsahovat lepek!)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat