Svěží letní dortík s netradiční kombinací chutí jahod a osvěžující máty.
Ingredience
Korpus:
(Korpusy jsme na konec dělali dva. Dostatečně nám nevyběhly, aby jsme je mohli rozkrojit a krém vetřít dovnitř, proto je před všemi ingrediencemi 2x)
2x 200g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
2x 1 prášek do pečiva
2x 1 čajová lžičky jedlé sody
2x 50g moučkového cukru
2x 250g kondenzovaného mléka - slazeného (salko)
2x 100g másla
2x 90ml vody
Náplň a na ozdobu:
400g jahod
10g čerstvé máty
175g cukr krupice
500ml šlehačky
100g kondenzovaného mléka
Postup
Korpus:
1) Pokud máme k dispozici 2 stejné formy, uděláme korpus z obou dávek najednou a rozdělíme těsto do dvou forem, v opačném případě si připravíme jednu dávku, upečeme a poté opakujeme se zbytkem. Vymažeme si kulatou dortovou formu (průměr cca 20 cm) a předehřejeme si el. troubu na 200°C nebo plynovou na střední stupeň.
2) Do větší mísy prosejeme bezlepkovou směs, prášek na pečení, jedlou sodu a moučkový cukr.
3) Postupně přimícháme rozpuštěné a vychladlé máslo, vodu a kondenzované mléko. A mícháme dokud nemáme hladkou a konzistentní směs.
4) Vzniklou směs přendáme do formy a pečeme v troubě přibližně 8 minut na 200°C, kdy by nám těsto mělo vyběhnout. Poté snížíme teplotu na 160°C (nízký stupeň u plyn. trouby) a pečeme dalších 5 minut. Poté vypneme a necháme chladnout v troubě, aby nám těsto nespadlo.
Náplň:
5) Jahody rozdělíme na dvě poloviny, ty hezčí si necháme na ozdobení a ze zbytku odstraníme stopky.
6) Jahody nakrájíme na čtvrtky a vložte do síta, které umístíme nad misku s minimálním objemem 250ml.
7) Na nakrájené jahody nasypeme 2 polévkové lžíce cukru a necháme stát, dokud nepustí šťávu (Osobně jsme jim trochu ještě pomohli občasným promícháním a pomačkání přes síto. A nechali jsme je pouštět šťávu přes noc, aby jí bylo co nejvíce).
8) Jahodovou šťávu dolijeme vodou do 250ml.
9) Šťávu nalijeme na hlubokou pánev, přidáme nasekanou mátu a jahody, ze kterých odkapala šťáva a přidáme 175g cukru krupice.
10) Směs uvedeme k varu a vaříme přibližně 5 minut.
11) Hotový sirup zcedíme do nádoby. Necháme odstát a vychladnout.
12) Vyšleháme šlehačku a do ní vmícháme překládáním sirup z jahod a máty a poté salko.
13) Jahody, které máme odložené na zdobení zbavíme stopek a nakrájíme na poloviny.
14) Polovinou krému potřeme vychladlý spodní díl korpusu a opatrně na něj položíme druhý díl, na který rovnoměrně rozetřeme zbytek krému a ozdobíme jahodami.
15) Hotový dort necháme v lednici ztuhnout alespoň 15 minut a můžeme podávat.
Tipy Triky:
Tento recept je velmi sladký, takže klidně můžete i na cukru ubrat (samo o sobě je salko hodně sladké).
V plynové troubě je tento recept opravdu složitý na udělání. Těsto strašně lehce spadne, takže berte i to v potaz.
Dobrou chuť Krysy!
Komentáře
Okomentovat