Čočka. Čočka? Čočka! A co takhle červená čočka?


Ano čočka. Nezapomenu, když jsem doma na Nový rok oznámila, že k večeři bude čočka, tu reakci. "Fuuuj, to nejím!", "Máš smůlu, na Nový rok se má jíst čočka, aby byly korunky :-)"...a tak byla čočka na kyselo. No, od té doby ji doma dělám pravidelně, nejen na Nový rok, a pokaždé slyším, že ji umím jako žádná jiná (haha).
Jooo taková čočka na kyselo s volským vokem, kdy žloutek je ještě tekutej....mhmmm.
No, takže ta červená čočka, loupaná. Loupaná čočka je lépe stravitelná oproti neloupané a nenadýmá. Nebudu se tu vypisovat na co všechno má blahodárné účinky, takže si zagůglete a přečtěte si o ní....je ZDRAVÁ a moc.
Variant jak využít čočku je spousta - salát, jako příloha, kaše, na zahuštění,.....
Červená čočka s rajčaty

Ingredience

(2 porce)
150g červené loupané čočky
1 menší cibule
hrst cherry rajčat
lžíce rajského protlaku
sůl, pepř + trochu oblíbeného koření (u nás vede Grešík a jeho "Na špagety")
olivový olej

Postup:

Dáme vařit vodu. Mezitím nakrájíme na jemno cibuli a rajčátka na měsíčky. Když se voda vaří vsypeme propláchnutou čočku. Vaříme cca 5min. Loupaná je uvařená velmi rychle, takže je třeba hlídat abychom z toho neměli kaši. Čočku slijeme a dáme na chvíli stranou. Na pánvi osmažíme cibulku, když je dozlatova přidáme rajčata, osolíme a necháme chvíli smažit, pak přiklopíme pokličkou a podusíme. Pokud je třeba můžeme trošku podlít. V momentě kdy jsou rajčata "rozkydlá" přidáme protlak a zamícháme. Okořeníme, vsypeme čočku a pořádně zamícháme. Pokud je třeba ještě dochutíme.
Můžeme podávat třeba ke kuřecímu steaku nebo jen s vařeným vajíčkem nebo......fantazii se meze nekladou.

Komentáře