Bezlepkový Amaretto Cheesecake



Určitě už víte co je to Cheescake (čízkejk). Tohle je vylepšená verze s jemným aroma mandlí a Amaretta. Tím se koláč stává neobyčejným gurmánským zážitkem ať již jako moučník po jídle s rodinou, nebo ke kávě s Vaší návštěvou nebo prostě s přáteli na posezení. Pokud jim tedy samozřejmě nevadí, či na ně nejsou přímo alergičtí na mandle.

Ingredience:
Podklad:
2 balení bezlepkových piškotů (240g)
70g rozpuštěného másla



Náplň:
2 balení plnotučného tvarohu (2x 250g)
2 balení mascarpone (2x 200g)
240g cukru krupice
zrníčka z jednoho vanilkového lusku (případně 1 čajová lžička vanilkového aroma)
75 ml likéru Amaretto
4 vejce
3 polévkové lžíce bezlepkové směsi Jizerka
1/2 lžičky soli

Na ozdobu:
250 ml smetany na šlehání
50 g mandlových plátků

Postup:

1) Předehřejeme si el. troubu na 160 st. nebo plynovou na mírný stupeň. Máslem vymažeme kulatou dortovou formu (průměr cca 24 cm).



2) Rozmixujeme 240 g bezlepkových piškotů na jemno. Přidáme 70 g rozpuštěného másla a mixujeme dokud nezískáme hmotu se strukturou mokrého písku.


3) Přesypeme směs do připravené, máslem vymazané formy (spodek vyložíme pečícím papírem), rozprostřeme ji po dně do cca 2,5 - 3 cm výšky po stranách. Důkladně upěchujeme, můžeme si pomoci např. kulatou skleničkou, a odložíme stranou.


4) Ve větší míse smícháme ručním el. šlehačem 2 balení tvarohu (500 g a 2 balení mascarpone (400 g). Šleháme přibližně minutu, až se nám hmota spojí.


5) Přidáme 240 g cukru a pokračujeme v mixování další minutu. Po domixování párkrát lehce bouchneme o linku, abychom vyhnali bublinky.


6) Přidáme 4 vejce a vanilkové aroma a opět mixujeme směs asi minutu. Opět bouchneme párkrát o linku.

7) Přidáme 3 lžíce Jizerky, sůl a 75 ml Amaretto likéru a pokračujeme v mixování poslední minutu. Opět bouchneme párkrát o linku.


8) Výsledná směs bude relativně dost tekutá, ale to je v pořádku. Přelijeme ji do formy s korpusem.


9) Dortovou formu si položíme doprostřed plechu (bude se nám s ní tak lépe manipulovat).

10) Dáme péct do trouby na přibližně hodinu a deset minut. Průběžně kontrolujeme, dort je hotový, jakmile je po stranách pevný a uprostřed je na dotek trochu "rosolovitý".



11) Upečený cheesecake necháme důkladně vychladnout při pokojové teplotě (nejlépe ještě necháme dojít v chladnoucí troubě, je opravdu potřeba aby chladnul pomalu). Poté jej nejlépe na noc, ale alespoň na 4 hodiny uložíme do ledničky. Tento postup je nutné dodržet, aby měl na konec dort správnou strukturu.

12) Před podáváním na pánvi lehce opražíme plátky mandlí a necháme vystydnout. Ušleháme šlehačku společně s cukrem a trochou mandlového aroma (pozor je relativně silné) a naneseme na vršek cheesecaku. Ozdobíme mandlemi a můžeme podávat.

Bon Apetit Krysy!!!

TIPY a TRIKY:
Jestliže se Vám nevede sehnat mascarpone, tak se nám osvědčilo použít Philadelphii. Je to spíše sýr, takže v podstatě by šlo použít i lučinu, ale co se financí týče, tak snad mascarpone je nejekonomičtější.
Pokud nemáte Amaretto nebo nechcete použít alkohol, tak můžete klidně použít mandlové aroma. Amaretto samo o sobě je totiž mandlový likér. Měla by bohatě stačit kávová lžička.
Jestliže chcete ještě vylepšit chuť a děláte si domácí vanilkový cukr, tak z 240g použijte 40g vanilkového cukru.
Jelikož máme opravdu rádi šlehačku, tak jsme nakonec šlehačky použili 2 (na obrázku je pouze jedna) a vytvořili tak ve finále obří čepičku ze šlehačky, která ale ve finále chuť celku krásně podkreslila a doplnila.



Komentáře