Taková sobotní, snad zdravější varianta, rychlovka alá nepečený dortík. Inspirací mi byla slečna z fitness blogu.
Ingredience:
(na formu o průměru 20cm)
(na formu o průměru 20cm)
Korpus:
60g sušeného ovoce (meruňky, datle, švestky,....)
60g kokosu
50g ořechů (mandle či lískáče)
20g holandského kakaa
na doslazení med, javorový sirup, kukuřičný sirup,...
60g sušeného ovoce (meruňky, datle, švestky,....)
60g kokosu
50g ořechů (mandle či lískáče)
20g holandského kakaa
na doslazení med, javorový sirup, kukuřičný sirup,...
Krém:
400g tvarohu (nejlíp tučný, jak jinak :))
230ml kokosového mléka
na doslazení med, javorový sirup, kukuřičný sirup,...
želatina
Poleva:
(dělala jsem od oka, nevím přesně)
60-70g čokolády
80ml smetany ke šlehání
± 100g ovoce, třeba lesního i mraženého
Postup:
Předem podotýkám - korpus i krém doslaďte dle chuti, každé sladidlo je jinak sladké.
Začneme korpusem. Na chvíli si sušené ovoce namočíme do vody. (Mhmm, teď mě napadlo..mohlo by se namočit i do rumíčku...) Mezitím si navážíme zbytek ingrediencí - ořechy, kakao, kokos. Všechny ingredience, suš.ovoce vyndáme z vody, sesypeme a rozmixujeme. Měla by vzniknout lehce lepivá hmota. Hmotu nahňácáme do formy, kterou jsme vyložilo dno buď pečícím papírem nebo potravinářskou folií pro lepší manipulaci s dortem, hezky do rovna a naskládáme na ni lesní ovoce.
Pokračujeme krémem. Smícháme si tvaroh s kokosovým mlékem a připravíme želatinu. Já používám tu, kterou zrovna mám doma, takže je na vás jakou zvolíte, s kterou se vám pracuje nejlépe...ať je to plátková, za studena, za "tepla".. Smícháme želatinu s krémem, vylijeme na korpus a dáme na pár hodin chladit.
Když je krém ztuhlý, připravíme si polevu. Tu jsem udělala na způsob ganache. Takže, zahřejeme smetanu, nevaříme a nalijeme ji na nalámanou čokoládu. Chviličku počkáme a pak rozmícháme ve hladký, hustý krém. Necháme lehce vychladnou a pomažeme/polijeme jí dort. Ozdobíme dle libosti a dáme ještě tak na hoďku zachladit.
Předem podotýkám - korpus i krém doslaďte dle chuti, každé sladidlo je jinak sladké.
Začneme korpusem. Na chvíli si sušené ovoce namočíme do vody. (Mhmm, teď mě napadlo..mohlo by se namočit i do rumíčku...) Mezitím si navážíme zbytek ingrediencí - ořechy, kakao, kokos. Všechny ingredience, suš.ovoce vyndáme z vody, sesypeme a rozmixujeme. Měla by vzniknout lehce lepivá hmota. Hmotu nahňácáme do formy, kterou jsme vyložilo dno buď pečícím papírem nebo potravinářskou folií pro lepší manipulaci s dortem, hezky do rovna a naskládáme na ni lesní ovoce.
Pokračujeme krémem. Smícháme si tvaroh s kokosovým mlékem a připravíme želatinu. Já používám tu, kterou zrovna mám doma, takže je na vás jakou zvolíte, s kterou se vám pracuje nejlépe...ať je to plátková, za studena, za "tepla".. Smícháme želatinu s krémem, vylijeme na korpus a dáme na pár hodin chladit.
Když je krém ztuhlý, připravíme si polevu. Tu jsem udělala na způsob ganache. Takže, zahřejeme smetanu, nevaříme a nalijeme ji na nalámanou čokoládu. Chviličku počkáme a pak rozmícháme ve hladký, hustý krém. Necháme lehce vychladnou a pomažeme/polijeme jí dort. Ozdobíme dle libosti a dáme ještě tak na hoďku zachladit.
Ať chutná!
(Omlouvám se za foto. Kvůli nedočkavcům poleva nedostatečně ztuhla a...prostě trochu tekla. V receptu taky uvádím větší množství ingrediencí na krém než jsem použila, bylo ho prostě málo. Jinak...dortík chutnal, ohlasy kladné. Já posoudit nemohu, jelikož sladké úplně nevyhledávám...:))
Komentáře
Okomentovat