Chilli Con Carne

Skvělý, lehce pikantní pokrm plný vlákniny a zdravých přísad. Ideální na cestu, jelikož je výživný, zasytí a chutná přijatelně i studený.

Ingredience:

olej
1 velká cibule
720 g hovězího mletého masa
100 g rajského protlaku
425 ml - 1 plechovka tmavých fazolí ve slaném nálevu
430 g světlých fazolí v rajské omáčce (1 lechovka bonduel je nej na tohle)
cca 300 g kukuřice (v plechovce)
cca 200 g cizrny

Koření:

Chilli
Pepř
Sůl
Sladká paprika
Římský kmín (nejlépe drcený, případně rozdrtit v hmoždíři)

Postup:

1) 1 Velkou cibuli nakrájíme na kostičky. 

2) Olej rozpálíme na pánvi (osobně používám wok, na tohle množství je to nejlepší). Vložíme cibuli a smažíme dozlatova.
3) Přidáme koření - chilli (dle chuti a preferencí ostrosti), sladkou papriku a pepř. Lehce osmahneme (opravdu jen chvilku, jinak nám sladká paprika zhořkne a bude po jídle na což přijdete až na konci při ochutnávání) a 750 g mletého masa.
4) Na maso nasypeme opět chilli, papriku, sůl i pepř a smažíme dokud nejsou vidět žádné syrové kousky. 
5) Přidáme 190 g rajského protlaku a důkladně promícháme aby se nám dostal všude. Chvíli podusíme (cca 5 minut), aby nám maso změklo. 

6) Postupně nasypeme požadované množství ostatních ingrediencí z konzerv (lepší je si předem otevřít a zbavit slaných nálevů). Sterilovanou zeleninu z konzerv je obecně lepší dávat nakonec, aby se zbytečně s masem nedusila a tím se z ní nevytratili veškeré živiny. Chvilku provaříme (cca 5 min.). 
7) Dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem nebo chilli a můžeme servírovat.

Buen provecho Ratas! Arriba arriba!

Tipy triky:

Pro zlepšení můžeme spolu s cibulkou na začátku osmahnout například papriky nebo přímo chilli papričky případně před cibulí na oleji spařit trochu slaniny. To dodá pokrmu ještě více chuti. 
Chcete-li víc omáčky přidejte rajský protlak či sekaná rajčata, případně čerstvá nakrájená (ty ale nemají tolik chuti jako ty v plechovce). 
Chcete-li si udělat vegetariánskou verzi, tak stačí místo masa použít třeba sojové či uvařit více cizrny.
Servírovat můžeme s rýží, bezlepkovým chlebe, či rýžovými krekry.
Recept je také velmi versatilní a přidat můžete prakticky cokoliv. Základem je však vždy cibule, chilli, sladká paprika a rajský protlak.
Občas se v obchodě objeví mixtura přímo na Chilli con Carne. Díky ní jsem se také tento recept naučil, jelikož na koleji to bylo výborné jídlo pro začátečníka, co se teprv učí vařit. Směs je velmi dobrá, jen ne všude jí mají.

Žádné komentáře:

Okomentovat