Chilli Con Carne

Skvělý, lehce pikantní pokrm plný vlákniny a zdravých přísad. Ideální na cestu, jelikož je výživný, zasytí a chutná přijatelně i studený.

Ingredience:
na cca 8-10 porcí
olej
3-4 plátky slaniny
1 velká červená cibule
2 střední mrkve
3 střední papriky (nejlépe různé barvy
500-720 g hovězího mletého masa
100 g rajského protlaku (2x100 g)
2 plechovky sekaných rajčat (2x425 ml)
425 ml - 1 plechovka tmavých fazolí ve slaném nálevu
430 g světlých fazolí v rajské omáčce (1 plechovka Bonduel mexický styl nebo v rajské omáčce)
340 g kukuřice (v plechovce)
100 g hrášku v plechovce

Koření:
Směs Chilli con Carne od Kotanyi
obsahuje tyto složky(Chilli, Pepř černý, Sůl, Sladká paprika, Oregano, Cayenský pepř, Římský kmín)

Postup:
1) 1 Velkou cibuli a 3-4 plátky slaniny nakrájíme na kostičky. 2 střední mrkve nahrubo nastrouháme. 3 papriky nakrájíme na kostičky

) Olej rozpálíme na pánvi (nejlepší je wok na toto množství). Přidáme slaninu a mrkev a smažíme dokud nám mrkev nezačne zlátnout. Přidáme 3 na kostičky nakrájené papriky a lehce osmahneme. Přidáme cibuli a smažíme dokud nám cibule nezačne sklovatět.

) Přidáme koření - 1/3 chilli směsi. Lehce osmahneme a přidáme 500-750 g mletého masa.

) Maso zasypeme opět 1/3 chilli směsi, papriku, sůl i pepř a smažíme dokud nejsou vidět žádné syrové kousky.

) Přidáme 200 g rajského protlaku, 850 ml sekaných rajčat  a důkladně promícháme. Chvíli podusíme (cca 2-5 minut), aby nám maso změklo.

) Postupně přidáme zbylé ingredience z konzerv (bez slaných nálevů), to je plechovka fazolí, plechovka kukuřice, plechovka hrášku. Chvilku provaříme (max 5 min.).

) Dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem a zbytek chilli con carne směsi dle chuti a můžeme servírovat.

Buen provecho Ratas! Arriba arriba!

Tipy triky:
Toto je velmi verzatilní recept, který si opravdu můžete upravit podle sebe. Kořenící směs vám zaručí "stabilní" výsledek. Záleží samozřejmě na zelenině a surovinách. V tomto receptu jsou suroviny, které se nám na tento recept nejvíce osvědčili a jsou nejlepší kombinací, na kterou se všichni po ochutnání ptají.
Chcete-li víc omáčky přidejte rajský protlak či sekaná rajčata, případně čerstvá nakrájená (ty ale nemají tolik chuti jako ty v plechovce).
Chcete-li si udělat vegetariánskou verzi, tak stačí místo masa použít třeba sojové či cizrnu.
Servírovat můžeme s rýží, bezlepkovým chlebem, rýžovými krekry a podobně.

Komentáře