Bezlepkový Sachr dort


Výborný čokoládový dezert, který najdete snad v každé cukrárně v bezlepkové variaci.

Ingredience:
Korpus:
špetka soli
80 g cukru moučka
80 g cukru krupice
6 ks vajec
160 g změklého másla
160 g bezlepkové směsi Jizerka
160 g hořké čokolády (s vysokým obsahem kakaa)
1 sáček kypřícího prášku

Náplň: 
švestková povidla / meruňková marmeláda

Poleva: 
250 g hořké čokolády
50 g másla

Postup:
1) Předehřejeme el. troubu na 175 st. nebo plynovou na střední stupeň. 

2) 160 g změklého másla ušleháme s 80 g moučkového cukru do pěny. 

3) Ze 6 vajec oddělíme bílky od žloutků.

4) Připravíme si nádoby na vodní lázeň a v ní rozpustíme čokoládu. 
5) Rozpuštěnou čokoládu postupně vmícháme do máslové pěny. Přidáme 6 žloutků a opět vyšleháme do hladka. 
6) Do těsta prosejeme 160 g Jizerku společně s kypřícím práškem a důkladně promícháme.

7) Z 6 bílků, krupicového cukru a špetky soli vyšleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh.
8) Překládáním smícháme těsto se sněhem dokud se nám nespojí.

9) Těsto překládejte tak dlouho, dokud se vám nebude zdát, že už nevidíte žádný bílý sníh oddělený od zbytku hmoty.
10) Vymažeme a vysypeme si formu na dort a hotové těsto do něj vlijeme. Jakmile je všechno těsto ve formě tak celou formou lehce zahýbeme ze strany na stranu, aby se rovnoměrně rozmístilo po celé formě.
11) Pečeme dokud se nám na špejli nelepí žádné drobky.
12) Hotový dort necháme vychladnout, rozkrojíme napůl (případně třetiny) a namažeme nejlépe švestkovými povidly.

13) Ve vodní lázni rozpustíme 50 g másla s 250 g čokolády a dort jí celý potřeme. Necháme minimálně 1 hodinu v lednici ztuhnout.

14) Servírujeme zdobené šlehačkou

Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Čokoládu můžeme použít na vaření, ale čím kvalitnější (více procentní) čokoládu použijeme, tím bude dort lepší. My použili s 80% kakaa.
Čokoládu mějte na vodní lázni v obou případech opravdu jen do rozpuštění, mohla by se i přes vodní lázni připálit a zdrcnout.
Formu na dort je dobré dát na plech. My jsme pekli v plynové troubě a osvědčilo se nám to jako dobrý způsob jak se horko rozloží po celém prostoru a současně se s formou lépe manipuluje.

Komentáře