Bezlepkový Pistáciovo-Malinový Dort

Neobvyklá kombinace chutí, se kterou určitě zazáříte na nejedné oslavě (ověřeno autory v praxi). Počítejte dopředu s delší dobou přípravy.

Ingredience:
Korpus:
6 ks vajec
250 g cukru krupice
370 g bezlepkové směsi Jizerka 
12 lžic horké vody (ne vařící)
50 g jemně mletých nesolených pistácií 
1 kypřící prášek
špetka soli 

Pistáciový krém:
750 ml plnotučného mléka
3 ks pistáciového pudinku v prášku
150 g moučkového cukru
375 g změklého másla
100 g jemně mletých nesolených pistácií  

Malinový krém:
500 ml plnotučného mléka
2 ks vanilkového pudinku v prášku
6 lžic cukru krupice
250 g změklého másla
300 g mražených malin

Na ozdobu:
Nejlépe čerstvé maliny

Postup:
1) Doporučujeme si nejdříve vyndat z lednice máslo na krémy, aby nám stačilo změknout, lépe se nám s ním bude pracovat.

Korpus:
2) Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme jizerkou, případně vyložíme pečícím papírem. Osobně "obalíme" spodní část papírem a okraje vymažeme máslem a vysypeme Jizerkou (doporučujeme průměr 24 - 26 cm). Troubu si předehřejte na cca 170 stupňů.
3) Oddělíme žloutky vajec od bílků a žloutky společně s cukrem vyšleháme do jednolité hmoty (šleháme tak dlouho, dokud hmota není světlá).

4) Z bílků se špetkou soli vyšleháme ručním el. šlehačem tuhý sníh. Můžeme ozkoušet převrácením vzhůru nohama.
5) Do pěny ze žloutků a cukru postupně prosejeme přes cedník Jizerku společně s kypřícím práškem.

6) Mícháme dokud se nám vše nespojí. Přidáme namleté pistácie a nakonec překládáním vmícháme do směsi tuhý sníh. Těstem zahýbeme ze strany na stranu, aby se rovnoměrně rozmístilo po formě. Pozor neklepat! Sníh by nám spadl a těsto by se srazilo!
7) Těsto přelijeme do dortové formy, pečeme při 170 °C 30 minut (před koncem pečení pomocí špejle).   
Krém:
8) Zatímco se nám peče korpus připravíme si krémy, začneme s pistáciovým. Z mléka, cukru a pudinkového prášku si uvaříme pudink. Postupujeme dle receptu na obalu, přibližně takto. V třetině mléka si důkladně rozmícháme pudinkový prášek a dáme stranou. V hrnci přivedeme za občasného míchání k varu zbytek mléka s cukrem. Stáhneme z ohně a rozmícháme v něm mléko s práškem.
9) Vaříme ještě přibližně 1 minutu za stálého míchání. Pudink necháme vystydnout, občas promícháme, aby se nám nevytvořil na povrchu škraloup. Poté do pudinku el. ručním šlehačem důkladně zapracujeme změklé máslo, dokud nám nevznikne kompaktní hmota.
10) Nakonec přimícháme namleté pistácie.
11) Malinový krém připravuje stejně jako pistáciový, akorát namísto pistáciového pudinku použijeme malinový. Nakonec přimícháme vystydlé malinové pyré.
12) To si připravíme tak, že mražené maliny společně s cukrem cca 5 minut povaříme v hrnci na mírném ohni.
(TIP: My jsem k malinám ještě přidali trochu šťávy z citrónu, aby byli nepatrně kyselejší, což pěkně vyrovnalo celkově sladší chuť dortu) 

13) Hotový korpus necháme vystydnout, vyklopíme a rozkrojíme vodorovně na tři díly.
14) Spodní díl potřeme přibližně třetinou pistáciového krému a opatrně přikryjeme prostřední částí korpusu. Na ní naneseme veškerý malinový krém a přiklopíme vrchní částí korpusu. Vzhledem k tomu, že malinového krému je relativně velká vrstva, tak doporučujeme dort uložit na chvíli do lednice ztuhnout (cca 30 minut až 1 hodinu), aby se nám s ním lépe pracovalo. 

TIP: Dort jsme nechali na spodní části pečící formy, ustřihli si pruh pečícího papíru, dali podél stran dortu a nasadili vrchní část formy, aby se nám dort během tuhnutí "nerozjel".

14) Zbývající pistáciový krém rozetřeme rovnoměrně na vršek a strany dortu. Ozdobíme  malinami a sekanými pistáciemi. Dort dáme ještě alespoň na hodinu do lednice, aby krém správně ztuhl.

Bon Apetit Krysy!

Komentáře

  1. Musím říct, že to je skvělý nápad na recept. Děkuji za něj, určitě ho vyzkouším. Moc se mi líbí i ty barvičky, nejradši bych ho hned teď ochutnala. Miluji pistácie, i když si třeba kupuji zmrzlinu, tak jedině pistáciovou :-). Vyzkoušela jsem už snad pistácie na všechny možné způsoby, poslední dobou si je vybírám tady https://zivotavyziva.cz/pistacie/.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat