Vepřová pečeně s Křenovou omáčkou - Krysí verze


 Křehká vepřová pečeně protkaná chutí slaniny s moderním, rychlým pojetím křenové omáčky.



Ingredience:  

Vepřová plec bez kosti
Královská slanina
Menší cibule
Křen - ostrý

Koření:

sůl
čerstvě mletý pepř
drcený kmín
mletá skořice

 






Postup:
Vepřovou plec omyjeme, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a lehce skořicí. Rozpálíme olej v pánvi a plec osmažíme ze všech stran, aby se zatáhli póry.  Rozpálíme troubu na cca 175 stupňů v elektrické troubě (vyšší stupeň v plynové troubě)
Mezitím si nakrájíme cibuli na proužky a vyložíme jí na místo v dušáku, na které chceme položit plec. Na cibuli položíme plátky královské slaniny. Na slaninu položíme vepřovou plec. Na vepřovou plec naskládáme zbylé plátky slaniny. Do pánve, ve které jsme osmahli plec nalijeme trochu vody a tu použijeme pro přelití a zalití plece. Dušák přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zakryté cca 1 hodinu. Po 15 minutách vždy podlijeme a přelijeme vypečenou šťávou. Posledních 10 minut můžeme péct odkrytou, aby se slanina hezky propekla. Upečenou vepřovou plec spolu se slaninou vyjmeme a odložíme na talíř.

Omáčka:
Do šťávy z dušáku a propečené cibule přidáme 2 polévkové lžíce křenu. Vlijeme 100ml smetany a kávovou lžičku rýžové krupice (bezlepková verze a ještě k tomu líp zahušťuje než mouka). Promixujeme ponorným mixérem (může být jednodušší přelité do hluboké nádoby). Dochutíme solí a pepřem a necháme provařit až omáčka zhoustne. Omáčka je posléze do světle hnědé a chuťově je nepřekonatelná.


Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Nezapomeňte podlévat a přelévat. 
Kupujte smetanu spíš v tetra pacích (krabičkách) než v kelímkach. S kelímky mám osobně špatnou zkušenost. 
Pepř na velké kusy masa je dobrý mít čerstvě mletý, z nějakých těch mini mlýnků (nebo velkých) na hrubo namletý.
Slaninu kupujte královskou, anglická je prostě...divná. Nevím proč tomu, čemu se v zahraničí říká prostě "slanina" (bacon) musí u nás být nazvané královskou a naopak to co v anglii není vůbec slaninou se u nás nazývá anglická slanina :-D

Komentáře