Dort s Překvapením


Milošek má narozeniny! My máme přání jedinýý. . .
Dlouho jsem přemýšlela, jak udělat dort, do kterého by se schovaly mlsky (lentilky, kinder čoko, …).
Jak, sakra, udělám dutý dort? Hmm…
Bohužel nemám nafocen postup, ale zkusím to barvitě popsat.



Ingredience:
korpus (forma o Ø 20cm):
3 vejce
100g práškového cukru
100g polohrubé mouky (nebo bezlepkové směsi Jizerka)
3 polévkové lžíce kakaa
půl kávové lžičky propeče (kypřící prášek do pečiva, pokud používáme Jizerku tak celý sáček)
2 polévkové lžíce oleje

Tvarohová směs:
250ml smetany 30% a více (nejlepší jsou v krabičkách, kelímky jen v nouzi)
250g tvarohu
ukázka použitých misek
100g čokolády (70% - dobrou zkušenost mám se 74% čokoládou z Lidlu)
cukr
cca 3 lžíce mleté želatiny
dvě mísy stejného tvaru nebo minimálně podobného tvaru ovšem jiného rozměru, kdy ta větší je o stejném průměru jako forma na korpus – v našem případě 20cm
potravinářskou folii

Zdobení:
250ml rostlinné smetany(může být i klasická živočišná, s tou ale nejde tak pěkně pracovat)
potravinářské barvy (práškové potr. barvy z drogérek v tomto případě opravdu nedoporučuju, kvůli slané chuti, já použila gelovou barvu zn. Wilton)

Postup:
Tákže…jako první si připravíme jakože pařížskou šlehačku nebo, dá se taky říct, ganache – ohřejeme smetanu s trochou cukru, nevaříme. Do misky nalámeme čokoládu a tu zalejme ještě horkou smetanou. Čokoládu se smetanou mícháme dokud nemáme jednolitou směs a dáme vychladit.

Naší vychlazenou pařížskou vyšleháme ručním mixérem co to půjde. Kvůli čokoládě na objemu už moc nenabere, ale aspoň ji trochu nadýcháme. A smícháme s tvarohem – teď je ta pravá chvíle ochutnat a popřípadě přidat cukr. Chutí by hmota měla připomínat čokoládového pribiňáčka. Když je chuť ok, připravíme si želatinu. Někdo dává přednost mleté někdo plátkové. Já v tomto receptu použila tu co byla a tou byla mletá. Takže tři lžíce želatiny důkladně rozmícháme v cca 150ml teplé vody, necháme nabobtnat a zamícháme do tvarohové směsi. Připravíme se větší misku, vyložíme potravinářskou folii a vlijeme do ní tvarohovou směs. Malou misku si obalíme potravinářskou folii a vtlačíme ji do tvarohové směsi – snažíme se držet střed. Pokud je třeba zatížíme a dáme chladit – nejlépe do druhého dne.

Následující den si připravíme korpus. Vyšleháme vejce s cukrem, šleháme cca 5min. Přidáme olej, přešleháme a nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Opět přešleháme. Těsto nalijeme do dortové formy, kde jsme vyložili dno pečícím papírem. Pečeme na 180°C cca 15min. (zkouška špejlí). Když je hotový, necháme vychladnout.

Teď přijde zkouška, zda jsme dali dostatek želatiny a hmota drží tvar nebo se nám propadne a rozkydne.
Nerozkydlo. Takže jdem do finále.
Úplně nejlepší by bylo si rostlinou smetu rozdělit na cca 6 – 7 dílů. Rostlinná smetana se velmi lehce vyšlehává a krásně drží svůj tvar. Není tedy úplně ideální, pokud budeme dělat „ombré“ zdobení, přidávat další a další barvu a znovu a znovu šlehat, pač se z toho stává víc a víc tuhá hmota. 2 díly si necháme bílé, do dalších přidáváme postupně barvu, aby smetana byla postupně od světlé po tmavou a vyšleháme.
Prvním bílým, vyšlehaným, dílem si „přilepíme“ naší dutou hmotu na korpus. – Právě je kus práce hotovo. – Dalším dílem bílé, vyšlehané, smetany naplníme zdobící sáček s, asi nejlépe, hladkou špičkou a začneme dělat od vrchu „pusinky“, ty jsem následně rozetřela lžičkou. Ve stejném stylu pokračujeme až dolů, s tím, že barva plynule přechází od světlé po tmavou. Dole, pak už jen stačí zamaskovat korpus a máme HOTOVO!


PS: Doufám, že je v receptu všechno v cajku, dort jsem dělala před půl rokem a nejsem si úplně jistá množstvím, ovšem pokud už máte něco napečeno, nevidím v tom problém.





Komentáře