Milošek má narozeniny! My máme přání jedinýý.
. .
Dlouho jsem přemýšlela, jak udělat dort, do
kterého by se schovaly mlsky (lentilky, kinder čoko, …).
Jak, sakra, udělám dutý dort? Hmm…
Bohužel nemám nafocen postup, ale zkusím to barvitě
popsat.
Ingredience:
korpus (forma o Ø 20cm):
3 vejce
100g práškového cukru
100g polohrubé mouky (nebo bezlepkové směsi Jizerka)
3 polévkové lžíce
kakaa
půl kávové lžičky propeče (kypřící prášek do pečiva, pokud používáme Jizerku tak celý sáček)
2 polévkové lžíce
oleje
Tvarohová směs:
250ml smetany 30% a
více (nejlepší jsou v krabičkách, kelímky jen v nouzi)
250g tvarohu
cukr
cca 3 lžíce mleté želatiny
dvě mísy stejného
tvaru nebo minimálně podobného tvaru ovšem jiného rozměru, kdy ta větší je o
stejném průměru jako forma na korpus – v našem případě 20cm
potravinářskou folii
Zdobení:
250ml rostlinné smetany(může
být i klasická živočišná, s tou ale nejde tak pěkně pracovat)
potravinářské barvy
(práškové potr. barvy z drogérek v tomto případě opravdu
nedoporučuju, kvůli slané chuti, já použila gelovou barvu zn. Wilton)
Postup:
Tákže…jako první si
připravíme jakože pařížskou šlehačku nebo, dá se taky říct, ganache – ohřejeme
smetanu s trochou cukru, nevaříme. Do misky nalámeme čokoládu a tu zalejme
ještě horkou smetanou. Čokoládu se smetanou mícháme dokud nemáme jednolitou
směs a dáme vychladit.
Naší vychlazenou pařížskou vyšleháme ručním mixérem co to půjde. Kvůli čokoládě na objemu už moc
nenabere, ale aspoň ji trochu nadýcháme. A smícháme s tvarohem – teď je
ta pravá chvíle ochutnat a popřípadě přidat cukr. Chutí by hmota měla
připomínat čokoládového pribiňáčka. Když je chuť ok, připravíme si želatinu.
Někdo dává přednost mleté někdo plátkové. Já v tomto receptu použila tu co
byla a tou byla mletá. Takže tři lžíce želatiny důkladně rozmícháme v cca
150ml teplé vody, necháme nabobtnat a zamícháme do tvarohové směsi. Připravíme
se větší misku, vyložíme potravinářskou folii a vlijeme do ní tvarohovou směs.
Malou misku si obalíme potravinářskou folii a vtlačíme ji do tvarohové směsi –
snažíme se držet střed. Pokud je třeba zatížíme a dáme chladit – nejlépe do
druhého dne.
Následující den si
připravíme korpus. Vyšleháme vejce s cukrem, šleháme cca 5min. Přidáme
olej, přešleháme a nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem.
Opět přešleháme. Těsto nalijeme do dortové formy, kde jsme vyložili dno pečícím
papírem. Pečeme na 180°C
cca 15min. (zkouška špejlí). Když je hotový, necháme vychladnout.
Teď přijde zkouška,
zda jsme dali dostatek želatiny a hmota drží tvar nebo se nám propadne a
rozkydne.
Nerozkydlo. Takže
jdem do finále.
Úplně nejlepší by
bylo si rostlinou smetu rozdělit na cca 6 – 7 dílů. Rostlinná smetana se velmi lehce vyšlehává a krásně drží svůj tvar. Není
tedy úplně ideální, pokud budeme dělat „ombré“ zdobení, přidávat další a další
barvu a znovu a znovu šlehat, pač se z toho stává víc a víc tuhá hmota. 2
díly si necháme bílé, do dalších přidáváme postupně barvu, aby smetana byla
postupně od světlé po tmavou a vyšleháme.
Prvním bílým,
vyšlehaným, dílem si „přilepíme“ naší dutou hmotu na korpus. – Právě je kus
práce hotovo. – Dalším dílem bílé, vyšlehané, smetany naplníme zdobící sáček s,
asi nejlépe, hladkou špičkou a začneme dělat od vrchu „pusinky“, ty jsem
následně rozetřela lžičkou. Ve stejném stylu pokračujeme až dolů, s tím,
že barva plynule přechází od světlé po tmavou. Dole, pak už jen stačí
zamaskovat korpus a máme HOTOVO!
PS: Doufám, že je
v receptu všechno v cajku, dort jsem dělala před půl rokem a nejsem
si úplně jistá množstvím, ovšem pokud už máte něco napečeno, nevidím v tom
problém.
Komentáře
Okomentovat