Citronový dort (Lemon cake)


Citrónové orgie, pořádná dávka kalorií, se kterou určitě překvapíte své okolí... Náročnější na přípravu, ale zaujme...


Ingredience:


Těsto:

375 g cukr krupice
375 g másla
6 vajec
citrónová kůra ze 6 citrónů
375 g bezlepková směs Jizerka (nebo hladká mouka)
2 bezlepkový kypřící prášek do pečiva
2 polévkové lžíce mléka
3 polévkové lžíce čerstvé citrónové šťávy


Náplň:

140 g změklého másla
300 g moučkového cukru
4 - 5 lžic čerstvé citrónové šťávy





Poleva:

200 g moučkového cukru
2 - 3 lžíce horké vody
4 lžíce čerstvé citrónové šťávy


Postup:


        Na tenhle dort se hodí použít kuchyňského robota na míchání těsta, ale dá se to zvládnout i s ručním šlehačem. Předehřejeme si el. troubu na 175 st. nebo plynovou na nízký výkon. Rozpustíme si máslo na sporáku či v mikrovlnce(program na rozmrazování) a šleháme společně s cukrem přibližně 5 minut, dokud nebudeme mít nadýchanou a vláčnou hmotu. 

Po jednom přimícháváme nižší rychlostí vejce. Umyjeme citróny a ostrouháme z nich kůru. Přimícháme kůru do těsta. 







Do Jizerky(mouku) přidáme kypřící prášek a přimícháme nízkou rychlostí do těsta. Přilijeme mléko a citrónovou šťávu, důkladně promícháme. 




Větší kulatou dortovou formu (min. 26 cm) vyložíme pečícím papírem a přendáme do ní špachtlí naše těsto. Pečeme přibližně 30 minut, dokud není těsto hotové (ověříme špejlí).

             


Pokud již nemáme hotovou citrónovou pomazánku, připravíme si jí nejdřív, protože ji musíme nechat vychladnout v lednici.




Dále si připravíme citrónový máslový krém, opět vše budeme dělat v robotu či ručním šlehačem. Máslo změklé při pokojové teplotě šleháme cca 3 minut, dokud nebude nadýchané. Moučkový cukr si prosejeme, jednu polovinu přidáme do krému a šleháme cca 3 minuty. Totéž uděláme se zbytkem cukru. Přidáme citrónovou šťávu a šleháme min. další 3 minuty, dokud krém nebude vláčný a nadýchaný. Krém dáme v uzavřené nádobě do lednice.

Upečený korpus necháme vychladnout, přendáme na podnos a vodorovně v polovině rozkrojíme na dvě části. Na spodní část naneseme silnější vrstvu citrónového krému a na něj vrstvu citrónové pomazánky. Vrchní část opatrně položíme na spodní díl. 




Připravíme si polevu. Do misky dáme cukr, horkou vodu, citrónovou šťávu a mícháme, dokud nemáme hladkou polevu. Tou ihned nalijeme a rozetřeme po dortu. Případně můžeme ozdobit například citronovou kůrou. Necháme tuhnout v lednici, po cca půl hodině můžeme podávat návštěvě třeba s kávou.

Bon Apetit Krysy!

Komentáře