Citrónová pomazánka (Lemon curd)

Neobvyklá "pomazánka", kterou si můžete dát k snídani na chleba, třeba s tvarohem. Nebo ji také můžete použít jako náplň do Citronového dortu.

Ingredience:
5x žloutek
2x celé vejce
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
110 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy (přibližně ze 3 citrónů, dle velikosti)
110 g moučkového cukru
60 g vychlazeného másla nakrájeného na kostičky


Postup:
1) Použijeme nejlépe větší kovovou mísu, protože v této míse pak budeme pomazánku vařit ve vodní lázni. Smícháme postupně 110 ml citrónové šťávy, citrónovou kůru z jednoho citrónu, 2 vejce, 5 žloutků a 110 g moučkového cukru. 

2) V hrnci si dáme vařit trochu vody, přibližně dva centimetry, voda by se nám neměla dotýkat dna mísy, kterou položíme na hrnec.
3) Ve vodní lázní za stálého míchání "ohříváme" (voda by se nám neměla začít vařit), dokud se nám nezmění konzistence na hustší, mělo to být přibližně 5 - 10 minut.
4) Sundáme ze sporáku a ihned propasírujeme přes jemnější cedník, abychom hladkou pomazánku. 
5) Ihned do pomazánky vmícháme 60 g vychlazeného másla, přendáme do sklenice nebo nějaké jiné vhodné nádoby a dáme chladit do lednice. 
6) Po půlhodině si už můžeme dopřát zajímavou citrónovou chuť.V ledničce nám vydrží v uzavřené nádobě 7 až 10 dní, třeba na noční mlsání.


Dobrou chuť, Krysy!

Komentáře