Boloňská omáčka


Tradiční recept, který Vám udělají v každé dobré italské restauraci, ale jen v málo které s bezlepkovými těstovinami. Tomatová omáčka se zeleninou, hovězím masem a těstovinami. Geniálně jednoduché, chuťově jednoduše geniální. 

Ingredience:
4 větší rajčata (2 plechovky krájených)
2 střední cibule
3 střední mrkve
720 g hovězího mletého masa (max 10 % tuku)
2 plechovky rajčatového protlaku
Bazalka
Oregano
3 stroužky česneku
sůl
pepř

Postup: 
1) Rajčata zbavíme slupky (dáme vařit vodu do rychlovarné konvice, rajčata nakrojíme křížem po obou stranách a vložíme do kastrólu, jakmile se voda dovaří rajčata zalijeme tak aby byla ponořená, necháme 2-3 minuty stát, rajčata scedíme a přendáme do studené vody, po chvilce vyjmeme a slupky jednoduše nožíkem stáhneme) a nakrájíme na kostičky. (pokud máme rajčata v plechovce tak přeskočíme)

2) 2 mrkve nastrouháme nahrubo, v hrnci nebo větší pánví (wok) rozpálíme olej a mrkev dáme smažit. Zatímco se smaží nakrájíme 2 střední cibule na jemno. Jakmile mrkev začne zlátnou přidáme cibuli a smažíme dokud i ona nezačne zlátnout. Lehce opepříme a přidáme bazalku a oregano.
  
3) Přidáme cca 720 g mletého hovězího masa. Osolíme, opepříme a orestujeme. 

4) Jakmile nejsou vidět žádné syrové kousky, přidáme nakrájená rajčata (2 plechovky rajčat) a 2 rajčatové protlaky. Řádně promícháme a za občasného promíchání vaříme cca 20 minut. Pozor! omáčka velmi bublá a prská kolem. Je dobré mít síto na pánev nebo hrnec. Hrnec ani pánev nepřiklápějte pokličkou, jde o to aby se omáčka zredukovala, ne aby se vydusilo maso.
  
5) Mezitím si můžete dát vařit bezlepkové těstoviny. Volba je na Vás.

6) 5 minut před koncem oloupeme a rozdrtíme (nejlépe přes lis) do omáčky stroužky česneku a necháme krátce provařit. Dochutíme pepřem, solí a případně cukrem, pokud nám je omáčka příliš kyselá. 

7) Před servírováním ozdobíme sýrem parmezánového typu. (případně českou variantu použití eidamu)

Buon appetito ratti!

Tipy triky:
Pokud máte domácí rajčata, tak je to úplně nejlepší, mají nejvíce chuti oproti těm kupovaným. Pokud ty se Vám zdají příliš drahé nebo nekvalitní, tak raději sáhněte po plechovkách. Co se rajčat v plechovce týče, tak se nám neosvědčila značka Giana ani Albert Value, chuťově byli divné.Tak jako u Tomatového biskvitu je i tady zatím nejlepší značka Valfrutta.
Pokud nechcete kupovat rovnou mleté maso a máte možnost doma si maso sami namlít, tak nám stačila jak tukově procentně, tak chuťově i strukturou hovězí kližka. Přesná volba je ale na Vás, kolik Vám rozpočet dovolí.
Pokud chcete omáčku ještě ozvláštnit, tak těsně před přidáním masa zalijte základ balsamikovým octem a případně přidejte i nějaké bylinky. Pozor ale! omáčku to opět lehce okyselí. co ale můžete udělat je před zalitím balsamikem přidat cukr a nechat ho na dně lehce zkaramelizovat. 
Pokud nechcete kupovat rovnou mleté maso a máte možnost doma si maso sami namlít, tak nám stačila jak tukově procentně, tak chuťově i strukturou hovězí kližka. Přesná volba je ale na Vás, kolik Vám rozpočet dovolí.
Toto je recept, který nejraději vařím a proto se ho snažím stále zdokonalovat a vylepšovat. Hlavní ale je, čím méně surovin, tím často lépe.

Komentáře

  1. Anonymní19:21

    Ještě tam patří víno a mléko :) a vaří se aspoň 4 hodiny a čím dýl tím líp :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat