Bezlepkový Mrkvový Dort




Trochu neobvyklá a luxusnější verze mrkvového dortu, s výraznou, ale velice zajímavou kombinací chutí. Náročnější dort/koláč co se týče ingrediencí, ale výsledek stojí za to.

Ingredience:
450 g bezlepkové směsi Jizerka
3 lžičky kypřícího prášku
200 g hnědého cukru (případně krystal)
2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého nového koření
3 vejce
250 ml oleje
225 g vařené mrkve, vychlazené a rozmixované na pyré
115 g nastrouhané syrové mrkve
55 g sušeného kokosu
55 g ananasu z plechovky, bez šťávy

Postup:
1) Předehřejeme si troubu na 200 °C či u plynové na střední stupeň. Dno dortové formy (o velikosti 24 cm) vyložíme papírem na pečení a strany vymažeme a vysypeme jizerkou.

2) Ve větší míse smícháme dohromady 450 g jizerky, 3 lžičky kypřícího prášku, 2 lžičky skořice, 1/4 lžičky muškátového oříšku (pozor, raději méně než-li více, je hodně výrazný!) a 1/2 lžičky nového koření (opět je hodně výrazné, takže opatrně s dávkováním). Přidáme 200 g hnědého cukru a vše důkladně promícháme.

3) V další míse si našleháme 3 vejce a přidáme je do směsi. 

4) Postupně přimícháváme ostatní suroviny -  250 ml oleje, 225 g mrkvového pyré, 115 g syrové nastrouhané mrkve, 55 g kokosu a 55 g ananasu. Všechno důkladně propracujeme. Těsto by mělo být svojí konzistencí hutné a vlhké. 

5) Těsto přendáme do připravené formy a pečeme v troubě cca 1 hodinu, dokud se dort lehce neoddělí od okrajů formy a těsto je uvnitř hotové (kontrolujeme špejlí, nemělo by se nám na ní nic lepit).

6) Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.


Bon Apetit Krysy!

Tipy Triky:
Pokud nechcete použít cukr, můžete ho narhadit medem, melasou nebo agave sirupem. To ale potom doporučujeme přidat až s ostatními vlhkými ingrediencemi.
Kokos můžete také využít na vysypání formy na pečení, pokud nechcete používat pečící papír nebo jizerku na vysypání.

Komentáře