Trochu neobvyklá a luxusnější
verze mrkvového dortu, s výraznou, ale velice zajímavou kombinací chutí. Náročnější dort/koláč co se týče ingrediencí, ale výsledek stojí za to.
Ingredience:
450 g
bezlepkové směsi Jizerka
3 lžičky kypřícího prášku
200 g hnědého cukru (případně krystal)
3 lžičky kypřícího prášku
200 g hnědého cukru (případně krystal)
2
lžičky mleté skořice
1/4
lžičky mletého muškátového oříšku
1/2
lžičky mletého nového koření
3 vejce
250
ml oleje
225 g
vařené mrkve, vychlazené a rozmixované na pyré
115 g
nastrouhané syrové mrkve
55 g
sušeného kokosu
55 g
ananasu z plechovky, bez šťávy
Postup:
1) Předehřejeme
si troubu na 200 °C či u plynové na střední stupeň. Dno dortové
formy (o velikosti 24 cm) vyložíme papírem na pečení a strany vymažeme a vysypeme jizerkou.
2) Ve větší míse smícháme dohromady 450 g jizerky, 3 lžičky kypřícího prášku, 2 lžičky skořice, 1/4 lžičky muškátového oříšku (pozor, raději méně než-li více, je hodně výrazný!) a 1/2 lžičky nového koření (opět je hodně výrazné, takže opatrně s dávkováním). Přidáme 200 g hnědého cukru a vše důkladně promícháme.
3) V další míse si našleháme 3 vejce a přidáme je do směsi.
4) Postupně přimícháváme ostatní suroviny - 250 ml oleje, 225 g mrkvového pyré, 115 g syrové nastrouhané mrkve, 55 g kokosu a 55 g ananasu. Všechno důkladně propracujeme. Těsto by mělo být svojí konzistencí hutné a vlhké.
5) Těsto přendáme do připravené formy a pečeme v troubě cca 1 hodinu, dokud se dort lehce neoddělí od okrajů formy a těsto je uvnitř hotové (kontrolujeme špejlí, nemělo by se nám na ní nic lepit).
6) Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
2) Ve větší míse smícháme dohromady 450 g jizerky, 3 lžičky kypřícího prášku, 2 lžičky skořice, 1/4 lžičky muškátového oříšku (pozor, raději méně než-li více, je hodně výrazný!) a 1/2 lžičky nového koření (opět je hodně výrazné, takže opatrně s dávkováním). Přidáme 200 g hnědého cukru a vše důkladně promícháme.
3) V další míse si našleháme 3 vejce a přidáme je do směsi.
4) Postupně přimícháváme ostatní suroviny - 250 ml oleje, 225 g mrkvového pyré, 115 g syrové nastrouhané mrkve, 55 g kokosu a 55 g ananasu. Všechno důkladně propracujeme. Těsto by mělo být svojí konzistencí hutné a vlhké.
5) Těsto přendáme do připravené formy a pečeme v troubě cca 1 hodinu, dokud se dort lehce neoddělí od okrajů formy a těsto je uvnitř hotové (kontrolujeme špejlí, nemělo by se nám na ní nic lepit).
6) Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Bon Apetit Krysy!
Tipy Triky:
Pokud nechcete použít cukr, můžete ho narhadit medem, melasou nebo agave sirupem. To ale potom doporučujeme přidat až s ostatními vlhkými ingrediencemi.
Kokos můžete také využít na vysypání formy na pečení, pokud nechcete používat pečící papír nebo jizerku na vysypání.
Tipy Triky:
Pokud nechcete použít cukr, můžete ho narhadit medem, melasou nebo agave sirupem. To ale potom doporučujeme přidat až s ostatními vlhkými ingrediencemi.
Kokos můžete také využít na vysypání formy na pečení, pokud nechcete používat pečící papír nebo jizerku na vysypání.
Komentáře
Okomentovat