Miso. Nejdůležitější přísadou
do této polévky je právě Miso. Co to tedy vlastně je? Má původ v Japonsku, kde
je velmi uznávané a patří k hlavním kulinářským surovinám. Je to fermentovaná
pasta ze soji a určitého druhu obiloviny (v našem případě rýže). Při výrobě
není použita žádná chemie ani barviva. Pasta fermentuje v dřevěných sudech až 7
let. Miso je určitě lepší kupovat ve skle, v plastových obalech totiž údajně
ztrácí enzymy, kvůli kterým je tak opěvované. Má spooooustu blahodárných
účinků...o tom se tu nebudu rozepisovat a rovnou vás odkážu na strejdu gůgla.
Tahle polévka je tzv. co dům dal. Chybí tam dashi (rybí vývar), které jsem zatím nesehnala. Dále je možné použit třeba houby shitake. Zelenina může, ale nemusí být.
Tahle polévka je tzv. co dům dal. Chybí tam dashi (rybí vývar), které jsem zatím nesehnala. Dále je možné použit třeba houby shitake. Zelenina může, ale nemusí být.
Ingredience:
miso pasta
nejlépe čínská směs zeleniny
mořské řasy (nejlépe wakame)
tofu
Postup:
Velmi jednoduchý. V hrnci lehce opražíme zeleninu, poté ji zalijeme vodou, cca 1litr. Povaříme do změknutí. Když je zelenina měkká stáhneme plamen na minimum. Miso pasta nesmí projít varem, ztratila by tím nutriční hodnoty a chuť. Nabereme si trochu horké vody do misky a v té rozmícháme lžíci a až dvě pasty. Přelejeme zpět do hrnce, zamícháme. Přidáme řasy (s těmi opatrně, bývají chuťově velmi výrazné) a na kostičky nakrájené tofu. Necháme lehce prohřát, ochutnáme, případně doladíme solí či trochou pasty. Pokud je vše oukej, můžeme podávat...
Itadakimasu Krysy!
A jak, že miso pasta
vypadá?
Komentáře
Okomentovat