Bezlepkový Jablečný koláč Naruby



Ptáte se proč naruby? Neboť suroviny skládáme do formy v opačném pořadí než obvykle, nejdříve polevu, zdobení a až na něj těsto. Jinak se jedná o lehký, svěží a atraktivně vypadající jablečný koláč vylepšený ořechy.

Ingredience na polevu:
4 lžíce rozpuštěného másla
1/2 hrnku hnědého cukru
cca 2 - 3  jablka, nakrájená na měsíčky, cca 12 ks z jednoho jablka
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
špetka soli
1/2 hrnku jemně nasekaných vlašských ořechů

Ingredience na těsto:
4 lžíce rozpuštěného másla
1 kypřící prášek bezlepkový
1/3 hrnku mléka
1/2 hrnku jablečného pyré (rozmixujeme cca 2 jablka na jemno)
2 vejce
1/2 hrnku hnědého cukru
1 lžička skořice
1 a 1/2 hrnku bezlepkové směsi Jizerka

Pokud nechceme připravovat bezlepkovou verzi, použijeme hladkou mouku místo bezlepkové směsi.

Postup:Předehřejeme si elektrickou troubu na cca 175 °C nebo plynovou na střední stupeň. Kulatou dortovou formu (o průměru cca 23 cm) si vyložíme pečícím papírem. V menší míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr, skořici, muškátový oříšek a sůl. Až se nám všechny suroviny spojí dohromady, takto vzniklou směs rozetřeme rovnoměrně na dno připravené formy, tak aby jej celé pokrývala. Na to naskládáme kousky jablek v nějakém pěkném vzoru, fantazii se meze nekladou. Nakonec vzniklé dílo posypeme jemně nasekanými vlašskými ořechy.
Nyní ve větší míse začneme připravovat těsto, smícháme rozpuštěné máslo, mléko, jablečné pyré, vajíčka, hnědý cukr a skořici. Až se nám všechno důkladně spojí, přidáme bezlepkovou směs. Výsledné těsto bude o něco hutnější, než je obvyklé. Pomocí kuchyňské špachtle opatrně naneseme těsto na jablka a ořechy, tak abychom si nenarušili připravený podklad. Pečeme v troubě přibližně 45 minut, dokud není těsto hotové (kontrolujeme píchnutím špejlí, na které by po vytažení nemělo nic zbýt). Po upečení necháme dort přibližně 5 minut vychladnout, než jej vyklopíme z formy na talíř (tak aby strana, co je ve formě vespod byla na talíři nahoře).

Bon Apetit Krysy!

Komentáře