Bezlepkové Kynuté Koláče


Bezlepková verze tradičních českých kynutých koláčů.

Ingredience:
350 g Jizerky
200 ml mléka
45 g cukru
1 lžíce psillia
50 ml vody (na psillium)
45 g másla
1 vejce
1 balení droždí
špetka soli

1 vejce na potření

Drobenka:
1 lžíce moučkového cukru
2,5-3 lžíce Jizerky
2 lčíce másla

Větší plech min 40x60 cm, doba přípravy: 70 min., doba pečení 20 min.

Postup:
1) 100 ml vlažné vody smícháme s polévkovou lžící cukru, balením sušeného droždí (10 g) a lžící Jizerky. Necháme chvilku v teple vzejít kvásek.

2) 1 lžíci psilia dáme nabobtnat s cca 50 ml vody.

3) 350 g Jizerky si nasypeme do misky a uděláme v ní důlek. Do důlku nalijeme 200 ml vlažného mléka, 45 g cukru, 1 vejce. Vejce v mléce rozmícháme. Přidáme špetku soli a 45 g rozpuštěného másla (ale ne horkého). Nakonec přidámo vyběhlý kvásek a psilium.

4) Vypracujeme jednolité těsto. Nevadí, když se těsto příliš lepí, nemělo by však být buchtovité. Pokud se tak zdá, přidejte Jizerku.
5) Těsto vyklopíme na pomoučený vál, pomoučíme a vypracujeme buď šišku, nebo plát ze kterého budete poté vykrajovat, vypracovávat jednotlivé koláče.
6) Pozor! Těsto opravdu nabude, takže stačí menší tvary!

7) V jednotlivých koláčích uděláme důlky a dáme na vymazaný nebo papírem vyložený plech.

8) Koláče potřeme rozmíchaným vejcem a přidáme náplň (dle fantazie). Necháme kynout cca 30 minut.
9) Pokud chcete přidat drobenku, tak ji stačí vytvořit jednoduše smícháním 1 lžíce moučkového cukru, 2,5-3 lžic Jizerky a 2mi lžícemi másla. Vypracujeme ručně do drobivé hmoty.

10) Vykynuté koláče posypeme drobenkou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 30 minut dozlatova.

Dobrou chuť!

Tipy triky:
Koláče nám nakonec trochu hodně vykynuly a zaplnily plech, proto jsme měli spíše čtvéráky než koláče. Na chuti jim to ale neubralo. Dávejte však pozor na velikost jednotlivých koláčů a prostor mezi nimi.
Náplň je opravdu ryze na Vás. My měli zrovna sezónní rybíz a ještě jsme měli chuť na něco sladkého, tak jsme zvolili povidla. Tvaroh už se nám ale nevešel.

Žádné komentáře:

Okomentovat