Bezlepkový Dort Red Velvet



Chutný, neobvyklý, na pohled krásný, ale také trochu náročnější na přípravu. To je dort Red Velvet. Červený korpus kontrastuje s bílou náplní a lehká chuť kakaa a másla se pojí s vláčnou chutí tvarohu a podmáslí.

Ingredience:
Korpus:
340 g bezlepkové směsi Jizerka
2 lžíce lněné mouky
1 lžíce chia mouky
1 lžíce Psyllium
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
110 g másla při pokojové teplotě
200 g cukru krystal
240 ml oleje
2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
5 větších vajec při pokojové teplotě
1,5 lžičky vanilkového aroma (1 odměrka vanilkového proteinu)
1 lžička octa
tekutá či gelová červená potravinářská barva
240 ml podmáslí při pokojové teplotě

Cheesecaková náplň:
250 g plnotučného tvarohu při pokojové teplotě
70 g cukru
2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
3 lžíce horké vody
2 lžičky želatiny v prášku
300 ml šlehačky

Poleva:
250 g plnotučného tvarohu při pokojové teplotě
60 g másla při pokojové teplotě
80 g moučkového cukru
1/4 lžičky vanilkového aroma

Doba přípravy: 45 minut. Doba chlazení: 3 hodiny. Pečení: 40 minut, 180 C. 

Postup:
Korpus:
1) Dvě stejně velké kulaté dortové formy (průměr cca 22 - 24 cm) vyložíme pečícím papírem, či vymažeme a vysypeme Jizerkou. Troubu předehřejeme na 180 °C.

2) V míse smícháme suché ingredience - tj. 340 g Jizerky, 2 lžíce lněné mouky, 1 lžíci chia mouky, 1 lžíci Psyllia, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžíce holandského kakaa a půl lžičky soli. 

3) V další míse šleháme (el. šlehačem či robotem)  při vysoké rychlosti 110 g másla přibližně 2 minuty, přidáme 200 g cukru a šleháme další 2 minuty, dokud se nám s máslem nespojí. Přidáme 240 ml oleje a šleháme opět 2 minuty.
4) Z 5 vajec oddělíme žloutky od bílků. Do tekutých ingrediencí přidáme oddělené žloutky, 1,5 lžičky vanilkového aroma a šleháme na střední rychlost, dokud se nám směs nespojí.

5) Následně přidáme 1 lžičku octa a červené potravinářské barvivo. Zašleháme střední rychlostí do směsi. Množství barviva záleží na druhu a intenzitě, je potřeba přidávat postupně, než bude červená barva dostatečně intenzivní (my jsme používali gelové barvivo a přidali ho přibližně 3 lžičky).
6) Postupně po třetinách přidáváme suché ingredience, prokládáme 240 ml podmáslí a mícháme na nízkou rychlost, vždy tak, aby se suroviny spojily. Začínáme suchými ingrediencemi a také jimi končíme (tj. 1/3 suché, 1/2 podmáslí, 1/3 suché, 1/2 podmáslí a 1/3 suché). 
7) Z 5 bílků a lžíce citrónové šťávy vyšleháme tuhý sníh, který překládáním opatrně vmícháme do připraveného těst. To rozdělíme rovnoměrně do připravených dortových forem a dáme péct přibližně na 40 minut.

Náplň:
8) Jakmile máme korpus dopečený a vychladlý, tak jej zarovnáme za pomocí dlouhého nože a odkrojené části dáme stranou. Použijeme je na ozdobu. Dortovou formu si vyložíme potravinářskou fólií. Nyní můžeme začít připravovat náplň. 

9) Za pomoci elektrického šlehače či robota mixujeme 250 g plnotučného tvarohu a 70 g cukru, dokud se nám nespojí. Přidáme 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy a opět promícháme. Stranou si ušleháme 300 ml šlehačky.
10) V malé misce smícháme 2,5 lžičky želatiny v prášku s 3 lžícemi horké vody a pomocí vidličky mícháme, dokud se nám želatina nerozpustí. Ihned přidáme do směsi a lehce šleháme, aby se nám želatina se směsí spojila. Přidáme šlehačku a pomocí špachtle citlivě smícháme.
11) Do formy opatrně vložíme jednu polovinu korpusu a na ní rozetřeme polovinu připravené náplně. Položíme druhou polovinu, lehce přimáčkneme, přidáme zbytek náplně a rozetřeme do rovna. Dáme na alespoň 3 hodiny, ale nejlépe přes noc tuhnout do lednice.

Poleva:
12) V míse za pomoci elektrického šlehače či robota mícháme 60 g másla a 250 g plnotučného tvarohu, dokud se nám nespojí. Přidáme 1/2 lžičky vanilkového aroma a 80 g moučkového cukru a opět šleháme.
14) Vyndáme dort z lednice opatrně vyjeme z formy, opatrně sundáme fólii a přendáme na talíř či dortový podnos. Nyní naneseme připravenou polevu na dort a rozetřeme rovnoměrně po vrchu a stranách (nejlépe pomocí dlouhého hladkého nože a snažíme se při aplikaci spíše otáčet talířem s dortem než hýbat nožem).
15) Ze zbytků korpusu vyrobíme ozdobu na vrch dortu, tak, že jej rozdrobíme po obvodu dortu. Pro dodatečný zasněžený efekt můžeme ještě lehce poprášit moučkovým cukrem. Před podáváním uchováváme v lednice.
Dobrou chuť!

Tipy a triky:
Pozor na to jaké použijete vanilkové aroma! Aby jste nedopadli jako my při připravě "polevy", kdy přidání tekutého vanilkového aroma, nám způsobilo zřídnutí celé polevy a tak jsme ji dělali znova... Doporučujeme použít gelové aroma nebo nejlépe domácí vanilkový cukr.
Doporučuji si vyndat suroviny dopředu, protože by měli mít optimálně všechny stejnou pokojovou teplotu.
Pokud máte možnost je doopravdy lepší použít dvě formy nebo péct korpus na dvakrát, nemá pak tendenci tolik spadnout a je nadýchanější. 
Místo vanilkového aroma v korpusu můžeme použít do suchých ingrediencí 1-2 Odměrky Vanilkového proteinu. Tím můžeme ubrat i na cukru (cca 50 gramů), jelikož vanilkový protein je sám o sobě sladký jako cukr. 

Komentáře

  1. Maruška Ziková8:58

    Moc pěkný recept, taky bych si přála umět takhle hezky péct dorty. Já jsem ráda, že se mi povede buchta na plech. Ale já peču jen chvíli, je mi 14 a u trouby jsem začala "řádit" až teď při distanční výuce, kdy na to byla trocha času. Našla jsem si teď nějaké recepty na buchty z https://mlsnavarecka.cz/10x-nejlepsi-buchta-na-plech-rychle-a-jednoduche-recepty/, tak doufám, že z toho něco o víkendu vytvořím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní9:34

    Moc pěkně napsaný recept Red Velvet je náš oblíbený tak ho skusím.

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé, ten je krásný! Asi ho podle vašeho receptu zkusím udělat mé kamarádce k narozeninám. Má je příští týden, pozvala mě na oslavu a furt dokola připomíná, že nemáme nosit dárky. Mně je to ale blbé a tak jsem se s ní domluvila, že ji upeču bezlepkový dort. Navíc jsem udělala ještě jedno překvápko a ten den dopoledne jí do práce přijede květina ode mě. Tuto službu jsem našla tady.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat