Bezlepkový Dýňový Koláč



Výborný Sezónní koláč z křehkého těsta plněný dýňovou náplní plnou podzimních chutí a vůní.

Ingredience:
Korpus:
250 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
50 g hnědého třtinového cukru - nepovinné
špetka skořice
125 g másla
1 vejce

Náplň:
800g dýně Hokkaidó
50 g másla
125 g hnědého třtinového cukru
5 lžic bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
3 vejce
Pumpkin Spice koření:
5 hřebíčků
1 lžíce skořice
1 lžíce sušeného zázvoru
špetka kardamonu
na špičku nože čerstvě nastrouhaného muškátového ořechu
2 lžičky vanilkového aroma

Doba přípravy a pečení: 2,5 hodiny.

Postup:
1) Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni rozkrojíme na polovinu, očistíme a vydlabeme zrníčka. Obě poloviny rozkrojíme ještě na 4 díly, rozložíme slupkou dolu na plech a dáme do trouby péct na přibližně 1 hodinu.
2) Mezitím si připravíme těsto na korpus. Do větší mísy prosejeme 250 g bezlepkové směsi Jizerka, přidáme 50 g cukru a špetku skořice. 125 g másla nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy. Zpracujeme nejlépe pomocí rukou dokud nezískáme strukturu hrubého písku.
3) Stranou rozšleháme 1 vejce a přidáme do směsi. Rukama rychle vypracujeme křehčí těsto. Výsledné těsto by nemělo lepit a současně by vám v těstě měly zůstat malinkaté kousky másla.

4) Rozplácneme těsto, tak aby bylo vysoké asi 2,5 cm, zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na půl hodiny chladnout do lednice. 
5) Jakmile nám dýně začne hnědnout (minimálně na špičkách), tak ji z trouby vyndáme, necháme vychladnout.
6) Formu na koláč vymažeme a vysypeme. Vychladlé těsto rozválíme na cca 5mm tenký plát (můžeme vyválet mezi dvěma kusy potravinářské fólie, těsto se tak nebude lepit), tak aby bylo o něco větší něž je naše forma.
7) Odstraníme horní část folie, přiložíme formu dnem vzhůru a opatrně překlopíme. Lehce přimáčkneme do formy a přebývající těsto ořízneme nožem a odložíme stranou (pokud je odřezků více, tak jich můžeme využít na vytvoření proužkového vzoru přes náplň).

8) Těsto ve spodní části propícháme vidličkou, aby se nám nenafouklo a dáme ještě na 10 minut chladnout do lednice. (Mezitím můžeme vyválet zbývající těsto a nakrájet na cca 1-1,5 cm široké proužky a také dáme do lednice.)
9) Korpus dáme péct do trouby na přibližně 15 minut nebo dokud nám lehce nezezlátne, poté necháme vychladnout.
10) Mezitím si připravíme dýňovou náplň. Vychladnou dýni seškrábneme ze slupky lžící (nebo nožem) do kuchyňského robota. Slupky vyhodíme. Zpracujeme v robotu dohladka.
11) Přidáme 50 g hnědého másla (to si připravíme tak, že 50 g másla rozpouštíme cca 1 - 2 minuty na mírném ohni, dokud nám nezačne hnědnout), 125 g hnědého třtinového cukru, 5 lžic bezlepkové směsi Jizerka, 1/4 lžičky muškátového květu, 1/2 lžičky skořice a 2 lžičky vanilkového aroma. Stranou si rozšleháme 2 vejce a také přidáme do směsi. Zpracujeme v robotu, dokud nemáme všechno dobře nespojí.
12) Troubu předehřejeme na 180°C

13) Náplň přendáme do vychladlého korpusu a srovnáme. Dáme péct do trouby na přibližně 50 minut nebo dokud nám z hora koláč nezezlátne.


14) Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem a trochou skořice.

Dobrou chuť!

Tipy a triky:
Varianta bez laktózy
máslo nahradíme margarínem, případně kokosovým tukem
gramáž v obou případech zanecháme
Vyplatí se rozválet si těsto mezi potravinářskou folií, o dost lépe se s ním pak pracuje. My jsme měli dýni o něco větší, takže náplně bylo trochu více, než jsme očekávali, a také náplň byla o trochu řidší, v tom případě doporučujeme přidat ještě trochu mouky a dát náplně jen tolik, aby nám nepřetekla, když na ní budeme pokládat proužky z těsta (zbylou náplň jsme si "dopekli" v mikrovlnce a i tak byla moc dobrá). 

Varianta s méně curku/bez cukru
Pokud máte raději méně sladké, tak doporučujeme vynechat cukr z korpusu. Není tam ani tolik třeba, jelikož náplň jako taková je na sladko. Případně, pro ty z vás, kteří cukr chtějí vynechat úplně a ještě přidat koláči určitou výživovou hodnotu, doporučujeme přidat jak do těsta, tak do náplně vanilkový protein místo cukru. Do těsta stačí čtvrtka odměrky a do náplně jedna celá. Tím můžete vynechat i vanilkové aroma, jelikož ho v proteinu je víc než dost. Protein doporučujeme s vysokým obsahem bílkovin.

S muškátem opatrně. Ať již použijete květ, či oříšek, je velmi výrazný a dokáže veškerou chuť přebít.

Komentáře

  1. Jo tak to je moje, udělat si takto výborný koláček a nebo dortík, k tomu se v kávovaru připraví dokonalá domácí káva, a můžu se jít koukat rovnou i na film. Člověk si udělá takové hezké odpoledne, jednou za čas samozřejmě. Jinak se musí pracovat na zahradě.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat