Bezlepková Pavlova

Hříšně dobrý a sladký dezert proslavený po celém světě.

Ingredience:
(cca 15 ks menších Pavlova)
Pavlova:
5 bílků
180 g cukru krupice
1/2 lžíce citronové šťávy
3/4 lžičky vanilkového aroma
1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
Na ozdobu:
400 ml šlehačky
čerstvé ovoce (maliny, kiwi)

Postup:
1) Z 5 bílků vyšleháme v robotu tuhý sníh.
2) Za šlehání na vysokou rychlost přidáváme po částech 180 g cukru a šleháme přibližně 10 minut dokud hmota není hladká a lesklá.
3) Troubu si předehřejeme na 120 °C a pečící plech si vyložíme pečícím papírem.

4) Přidáme 1/2 lžíce citrónové šťávy a 3/4 lžičky vanilkového aroma a překládáním za pomocí špachtle jemně vmícháme do hmoty.

5) Přidáme 1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu a opět překládáním opatrně zapracujeme.
6) Hmotou si naplníme zdobičku a zvolíme dekorativní nástavec, nejlépe ve tvaru "hvězdy".

7) Na pečícím papírem vyložený plech tvarujeme tvary dle libosti, tradiční tvar je kulatá pusinka. Pusinku začínáme dělat od středu a postupujeme ke stranám a poté uděláme druhé patro. Nemusíme mezi nimi dělat velké rozestupy, neboť si udrží tvar a nenabudou. Nakonec uprostřed pusinek lžičkou uděláme doprostřed mělký důlek, abychom pak měli místo na náplň.
8) Dáme péct do předehřáté trouby na 1 hodinu. V průběhu pečení troubu neotvíráme, aby nám pusinky nespadli.

9) Po 1 hodině pečení troubu vypneme a pusinky uvnitř necháme ještě 30 minut dojít. Poté vyndáme z trouby a necháme na mřížce či lince úplně vychladnout.
10) Jakmile máme pusinky vychladlé tak si vyšleháme šlehačku a připravíme čerstvé ovoce (nakrájíme kiwi atp.). Šlehačkou za pomocí zdobičky naplníme pusinky a uděláme jim špičku. Ozdobíme ovocem a můžeme servírovat.

Dobrou chuť, Krysy!

Tipy Triky:
Pavlova, dle wikipedie, vznikla, když autora/kuchaře inspirovala bílá baletní sukně jedné tanečnice posázena zeleným zdobením. Proto také mají Pavlova být do výšky a tím tak evokovat sukni.
Ovoce na ozdobení může použít dle své chuti, hodí se například maliny, jahody, borůvky, atp. Pokud použijete kiwi jako my, tak jen pozor na to, že má tendenci relativně rychle oschnout.
Hotové Pavlova skladujeme v lednici.

Komentáře